17. jun
HJELPER HJEMLANDET: Elisha Kazonza (19) bruker pengene han får til å pusse opp skolen i landsbyen han bodde i frem til han var 9 år.
 
Elevene på Dal skole ga bort premien
Da fjerde trinn på Dal skole vant 1000 kroner i en konkurranse, ville de gi pengene til Elisha Kazonza for å pusse opp en skole i Kongo.

Publisert: 15.nov.2017 09:00
Oppdatert: 14.nov.2017 15:03

Trygg Trafikk hadde en konkurranse på skolen, hvor det var om å gjøre for elevene å gå mest. Fjerde trinn på Dal skole gikk seg fortjent til 1000 kroner i premie.

Da tiden kom for å bestemme hva de skulle bruke pengene til, var det noen som foreslo å bruke pengene på noen som trengte dem mer enn dem selv.

Pusser opp skole i Kongo

Da fikk Elisha Kazonza (19) pengene. Han har tidligere fått blant annet skolemiljøprisen på Råholt ungdomsskole. Da fikk han 10.000 kroner, som han brukte til å pusse opp skolen han selv gikk på da han bodde i Kongo.

– Den prisen åpnet dørene for meg. Da fikk vi pusset opp fem klasserom. Nå gjenstår fire rom, tak og vinduer, så det er neste prosjekt, forteller han engasjert.

Skolen han pusser opp ligger i landsbyen Kaziba, sørøst i Kongo. Der går det 300 elever, som nittenåringen fra Råholt hjelper.

En annerledes skole

Kazonza har kommet til skolen for å fortelle barna hvem han er, og hva han driver med. Han forteller at han kom til Norge da han var like gammel som elevene, mellom ni og ti år, og at han fikk seg venner her veldig fort. Han startet på Råholt barneskole i slutten av fjerdeklasse.

Elevene fra Dal syns det er veldig gøy med besøk, og alle rekker opp hånda for å si noe, og roper i kor når Kazonza spør om noe.

Elevene får vite at det å gå på skole i Kongo er helt annerledes enn på Dal. I Afrika må de betale for skolen selv og kjøpe alle bøker og alt utstyr. De må gå med uniformer, og alle sammen må klippe håret kort. Det er ikke strøm på skolen, så lyset må de få utenfra.

– Et ekstra gir

Lena Kleppe som er lærer på fjerdetrinnet, kjenner Kazonza fra før, og får ikke skrytt nok av ham.

– Han er en enestående fyr. Elisha har et gir som ikke mange av hans jevnaldrende har, bedyrer hun.

Nittenåringen har tatt seg friår fra skolen og sluttet med fotball for å jobbe og tjene penger, så han kan hjelpe til i hjemlandet sitt. Han sier til barna at vi har veldig mye her i landet, og at vi er utrolig heldige som har det så bra.

– For meg er det viktig, for jeg vet hvordan de har det. Jeg har alltid hatt lyst til å hjelpe, så når jeg først har fått muligheten så må jeg jo gjøre det,

Godt å gi

Barna syns det var fint å kunne gi penger til en god sak.

– Det var fint å høre om det han hadde gjort for andre, og bra vi kunne gi ham den tusenlappen, forteller Petter Aune Myrvoll (9).

Da får Elisha Kazonza penger han trenger til å fikse opp skolen i hjemlandet.

– Kanskje de går til nytt tak, sier Elliot Rimedal Lindberg (9).

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STAS: Niåringene Petter Aune Myrvoll og Elliot Rimedal Lindberg syns det var fint å kunne gi bort premien sin til en god sak.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no