17. sep
FUGLEMATER: Astrid Kristoffersen og beboerne på Pålsejordet har fått fuglematere som de og småfuglene kan glede seg over. Arne Ekeberg (t.v.) og Arne Roth fra Snekkerboden på Gladbakk har laget dem. Irene Engeskaug fra frivillingsentralen var med og demonstrerte hvordan materene fungerer.
 
Fuglematere skal glede på Pålsejordet til demente
Utearealet rundt Pålsejordet på Dal er nesten en gammeldags idyll. Der er det både skigard, melkerampe og utepaviljong.

Publisert: 14.okt.2017 06:00
Oppdatert: 15.okt.2017 15:58

Tirsdag troppet Snekkerboden fra Gladbakk opp med tre flotte fuglematere. Her snakker vi ikke om enkle fuglebrett til brødsmuler – tvert om. Arne Ekeberg og Arne Roth er to av karene bak de flotte stabburene i laft som er bygd med tanke på småfuglene.

FLOTTE GAVER

Pålsejordet har tre avdelinger med åtte beboere i hver, og Snekkerboden var ikke snauere enn at de troppet opp med en fuglemater til hver avdeling.

– For en fantastisk gave, sier aktivitør Anniken Brandt.

– Vi har hatt fuglebrett, men det er noen vaklevorne greier. Skikkelige fugleforinger har vært et stort ønske, og nå har vi altså fått dette ønske oppfylt av Snekkerboden. Vi må huske at Pålsejordet er hjemmet til de som bor her, og at den estetiske sansen ikke forsvinner selv om man blir gammel og syk.

ROSER FRIVILLIGHETEN

Brandt roser Lions Club Eidsvoll sør for klubbens mange gaver til Pålsejordet.

– Vi har hatt et meget godt samarbeid. For noen år siden lagde vi en plan for hageområdet rundt Pålsejordet. Takket være Lions har mye blitt gjennomført. Vi har fått en flott melkerampe på plass. Jeg har hørt at flere av beboerne si at nå går vi en tur til melkerampa. Det er tydelig at den skaper gode assosiasjoner tilbake til barn- og ungdom. Lions har også sørget for at det har kommet opp skigarder flere steder og de står bak en flott utepaviljong. En vedstabel er også blitt satt opp. Alt dette gjør hagen vår til et trivelig sted for dem som bor her, påpeker hun.

TAR 20 TIMER Å LAGE STABBUR

Ifølge Arne og Arne tar det 20 timer å lage slike avanserte fuglematere som de nå har gitt til Pålsejordet.

– Vi kjøper materialene, skjærer dem til og lafter stabburet. Det er ganske mye arbeid. De er til salgs og ønsker man å kjøpe et slikt, koster det 500 kroner, forteller de.

Snekkerboden er et samarbeidsprosjekt mellom Gladbakk aktivitetssenter og frivilligsentralen. Der lager de langt fra bare fuglematere i form av stabbur, skal vi tro Irene Engeskaug, leder av Eidsvoll frivilligsentral.

– Der er det mange fine julegaver. Gutta der produserer alt fra ostehøvler til fjøler, krakker, lastebiler, gyngegester – blant annet. Inntektene går tilbake til Snekkerboden og innkjøp av nye materialer og nye maskiner, forteller hun.

LES OGSÅ: Sansehage vekker gode minner

Fakta Pålsejordet

  • Pålsejordet på Dal er Eidsvoll kommunes bokollektiv for mennesker som har senil demens. 
  • Kollektivet har tre avdelinger, og det bor åtte mennesker på hver.
  • Pålsejordet har fått mange gaver av frivilligheten, blant annet fra Eidsvoll Lions Sør. 
  • Nå har Snekkerboden på Gladbakk gitt bort tre laftende fuglematere til Pålsejordet.
 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
MELKERAMPE: Jon Ivar Nilsen, president i Lions Eidsvoll Sør, minnes også hvilken viktig, sosial rolle melkerampa spilte. Han er glad for at rampa har kommet til heder og verdighet igjen i Pålsejordets hage.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no