17. jul
OMSORGSSENTER. Eidsvoll kommune skal bygge om tidligere Feiring aldershjem til åtte omsorgsboliger. Foto: Marit Lunddal Løken.
 
Går inn for kommunale omsorgsboliger i Feiring aldershjem
EIDSVOLL. Kommunen skal selv bygge og drive omsorgsboliger i tidligere Feiring aldershjem, men vedtaket ble fattet på feil grunnlag.

Publisert: 19.nov.2015 12:10
Oppdatert: 27.jan.2017 13:38

Forslag om kommunal drift ble satt fram i formannskapet tirsdag av Toril Altenborn (Ap) på vegne av det rødgrønn flertallet. Mindretallet er hoderystende oppgitt over den vendingen saken har tatt. 
Kommunen har tidligere vedtatt å selge aldershjemmet, men vedtaket ble aldri satt ut i livet fordi det kom et lokalt initiativ om å overta for ei krone og drifte omsorgsboliger i privat regi.
Kommunens beregninger viser at den private løsningen blir dårligere økonomisk for kommunen enn drift i egen regi. I tillegg kommer juridiske komplikasjoner. Dessuten har, ifølge rådmannen, flere andre private aktører meldt sin interesse for å kjøpe eiendommen.
Rådmannen foreslo derfor å selge den tidligere institusjonen.

DEBATT PÅ FEIL GRUNNLAG

Det politiske flertallet, derimot, ville ikke selge selv om de i utgangspunktet regnet med kommunale utgifter. Dermed ble det en opphetet debatt om hvor de rødgrønne skulle hente pengene fra. En debatt som egentlig ble ført på feil grunnlag.

AVISEN AVDEKKET FEIL

EUB avdekket nemlig i etterkant av debatten at leieinntekter fra omsorgsboligene ikke er tatt med i saksframlegget.
Det som så ut som betydelige utgifter ved kommunal drift, viser seg i stedet å bli inntekter. Drift gjennom et offentlig-privat samarbeid (OPS) vil gå i null, ikke med stort underskudd.

BARE UTGIFTENE TATT MED

- Du har helt rett i at vi skal ha inntekt på ca. 840.000 per år i begge alternativene..
- Ved kommunal drift blir inntektene 25,1 millioner kroner minus utgifter på 11,1 millioner. Det gir netto inntekt på 14 millioner kroner. Med OPS blir resultatet null kroner. Dette samlet for 30 år, skriver økonomisjef David Eriksen i en e-post til avisen.

GÅR FOR SALG LIKEVEL

- Vi må forutsette at administrasjonen kommer med tall som stemmer, kommenterer Høyres gruppeleder Wenche Hoel Ulvin.
- Vi vil likevel fastholde at salg vil være det beste. Ved kommunal drift kan vi dra på oss utgifter over lengre tid som kan gå ut over andre deler av omsorgstilbudet.
- Administrasjonen har villedet oss, og debatten ble ført på feil premisser. Saken bør tas opp igjen, men vi vil selge uansett, sier Frps gruppeleder Finn Terje Tønnessen.

- STYRKER VÅRT STANDPUNKT

- Jeg ser ingen grunn til å ta saken opp igjen, men jeg regner med at saksframlegget blir rettet før behandlingen i kommunestyret 8. desember, sier Toril Altenborn, gruppeleder for Ap.
- Saken styrker seg for vårt vedkommende. Nå tjener vi på kommunal drift. Vi ønsker oss omsorgssenter på flere steder ute i bygda. Dette er en vinn vinn- situasjon, kommenterer ordfører John-Erik Vika (Sp).

Rådmannen beklager

- Dette burde vært tydeligere presentert, innrømmer rådmann Knut Haugestad.
jason@eub.no | 958 12 930
- Jeg beklager at saksframlegget ikke var tydelig nok når det gjelder driftsinntekter og driftsutgifter, sier rådmannen.
- Nå må vi lage et tilleggsnotat til kommunestyret der vi presisere de økonomiske premissene. Opplysningene ligger for så vidt gjemt i saken, men det skal ikke være sånn, sier han.
- Både finanskostnader, driftsutgifter og inntekter påvirker økonomien i driften, og dette kom ikke tydelig nok fram, sier Knut Haugestad.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no