26. jan
 
Feirer livet etter 20 år i flyplassens bakgård
Midt inne i den røde støysonen ved flyplassen opplever grenda mer samhold og større næringsvekst enn noen gang.

Publisert: 22.mai.2018 21:00
Oppdatert: 29.mai.2018 09:29

– Uten hovedflyplassen hadde vi aldri vært der vi er i dag, sier Thor Engelsrud (86), av mange beskrevet som «Mr. Moreppen».

Moreppen Grendehus, treffende nok i Gardermovegen 123, er bygdas store samlingspunkt, og også denne gangen sitter over 50 deltakere i salen under den tradisjonelle onsdagskaffen. Flygerne har inntatt sitt faste bord. Det samme har gågjengen. Hit kommer moreppinger, enten de fortsatt bor i grenda eller kjører fra Kongsvinger, Oslo, Råholt eller Kløfta.

– Alle lever greit med flyplassen, og det er blitt mye bedre enn fryktet. Uten den hadde vi aldri hatt den infrastrukturen vi har hatt. Det gir i neste omgang bosetting og industri. Det gjelder for eksempel etableringen til Bane Nor. Vi hadde aldri hatt lager for jernbanen her, midt på svarte landsbygda. Uten flyplassen hadde det ligget ved sjøen eller en jernbanestasjon, sier Engelsrud.

– Det er også verdt å nevne at flyplassen har skapt fantastisk mange arbeidsplasser. Det jobber 15.000 mennesker der borte. I tillegg kommer alle jobbene som er skapt utenfor gjerdene, sier Thor.

Drivende dyktig forhandler

OSL ga tidlig penger som skulle brukes til fellesskap i bygda, og 8. september i 1998 kjøpte Moreppen Vel bedehuset for 100.000 kroner. Bygningen måtte bygges om og moderniseres, og Arnfinn Berntsen tegnet og planla et større og mer funksjonelt hus. Thor Engelsrud påtok seg oppgaven med å samle sammen 600.000 kroner. Året etter ble huset flyttet noen meter lenger inn på eiendommen. Det var mange å takke for innsatsen, deriblant nevnte Berntsen, Kåre Granheim, Sam Grov, Ivar Holter og Elsa Sikveland. Sistnevnte dukket hver dugnadskveld opp med kaker, kaffe og smørbrød. Thor Engelsrud trekkes også fram.

Ikke plaget av støy

– Det er mange som fortjener honnør. Thor Engelsrud var fantastisk til å forhandle med OSL. Han fikk til det han ville. Det har vært uvurderlig for oss, sier Egil Bjerke.

Både han og kameraten Magne Bjørnsrud er født og oppvokst i Moreppen. Engelsrud var også sentral i forhandlingene med OSL for å få støyvoll og støyisoleringer av hus.

– Vi hører ikke flyene i det hele tatt når vi er innendørs. Det er faktisk mulig å duppe av ute i hagen også, sier Magne Bjørnsrud.

I rommet sitter Elsa Sikveland (94) og Sigrid Syltevik (100).

– Grendehuset er gull verdt for samholdet i grenda, sier Sikveland. 100-åringen nikker enig.

Her er noen av grunnene som trekkes fram for at Moreppen blomstrer:

1. Moreppen Grendehus. Kom på plass etter forhandlinger med og tilskudd fra OSL. Naturlig samlingssted i grenda.

2. Langt bedre infrastruktur.

3. Støyvoll stopper mye av bakkestøyen fra OSL. 1200 meter lang og 7–9 meter høy.

4. Vekst i næringslivet. Stadig flere aktører etablerer seg.

5. Skaper arbeidsplasser.  

KONSEKVENSER

Denne artikkelen er en del av serien om 10 konsekvenser av 20 år med hovedflyplass i prosjektet #gardermoen2018. Dette er artiklene i serien:

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Historie: Elsa Sikveland (94) og Sigrid Syltevik (100) deltar fast på onsdagskaffen. Det samme gjør Thor Engelsrud (86).
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no