26. jan
 
Tusenvis interessert i flyspotting: – Ingen tvil om at jeg elsker hobbyen min
Flyspottermiljøet på flyplassen vokser seg større for hvert eneste år. Peder Mathisen ble flyinteressert allerede i barneårene, og tar tusenvis av flybilder hver måned.

Publisert: 23.mai.2018 19:00
Oppdatert: 29.mai.2018 09:27

Bildebrikkene fylles opp av fantastiske flybilder, og derfor er det vanskelig for Mathisen å plukke ut det aller beste. Det blir noen bilder å gå gjennom.

– Jeg ender faktisk på et bilde av snøfresing inne på flyplassområdet, sier Mathisen fra Dal i Eidsvoll.

Han er en del av det populære flyspottermiljøet på Oslo Lufthavn. Flere steder rundt flyplassen tar de bilder av store, små, spesielle, særegne og annerledes fly. Mange deler bildene i sosiale medier. Der får de kommentarer og «likes».

– Jeg har vært interessert i fly siden jeg var liten. Da vi flyttet til Dal og havnet såpass nærme flyplassen, ble det bensin på bålet for hobbyen min. Jeg har alltid fulgt med på fly og flyhistorie. Gjennom interessen har jeg blitt kjent med mange mennesker, både fra andre steder i Norge og ellers i verden, sier Mathisen.

Flere tusen medlemmer

De treffes gjerne ute på de beste fotoplassene, men kommer også tett på hverandre i sosiale medier. På Facebook har flere grupper tusenvis av medlemmer. I «OSL Gardermoen Fly & Spottermiljø» er det for eksempel 4.441 medlemmer i skrivende stund.

– Vi har også medlemsgruppen Norsk Spotter og Flyentusiast Forening. Der har vi litt over 100 medlemmer, sier Mathisen.

Vi treffer han på spotterplassen ved SAS-museet i Gardermovegen 1. Der har flyspotterne sitt eget utsiktstårn for å komme tettest mulig på flyplassen og ikke minst flyene.

– Hadde ikke hovedflyplassen åpnet på Gardermoen for 20 år siden, så hadde vi heller aldri kunnet dyrke denne hobbyen i slikt omfang, sier Mathisen.

Fra lillebror til storebror

– Hvilke andre ringvirkninger ser du av hovedflyplassen?

– Det er vanskelig å forestille seg hvor Jessheim hadde vært uten flyplassen. Tidligere var den lillebroren til Sundet på Øvre Romerike. Nå er rollene helt skiftet om. Det har også vært stor befolknings- og næringsvekst i området. Det ville det heller ikke vært i samme grad uten flyplassen. Det er også cirka 15.000 adgangskort for ansatte inne på Oslo Lufthavn. Det er med andre ord ganske mange arbeidsplasser som er skapt som en direkte konsekvens, sier Mathisen.

Han tar opp kameraet, kikker inn i det lille hullet på baksiden, fokuserer og knipser et nytt bilde. Av en flykropp som går inn for landing.

– Det er ingen tvil om at jeg elsker hobbyen min, smiler han.

Flyspotterne

Norsk spotter og flyentusiast forening ble stiftet i 2006.

Formålet var, og er, å arbeide for å være et bindeledd mellom myndigheter og de som utøver flyspotting – flykikking og fotografering og flyentusiaster – ved norske flyplasser.

Foreningen har som hovedoppgave å holde tett dialog med Avinor og flyselskapene og flyplassmyndighetene. På nettsiden sin har de en egen guide for flyfoto på OSL.

KONSEKVENSER

Denne artikkelen er en del av serien om 10 konsekvenser av 20 år med hovedflyplass i prosjektet #gardermoen2018. Dette er artiklene i serien:

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no