21. jul
FANT IKKE FRAM: Bjørg Strand døde et steinkast unna Gladbakk bosenter hvor hun bodde.
 
Brøt loven da Bjørg døde i bekken
Bjørg Strand ble funnet død i en bekk i 2014. Hun fikk ikke en forsvarlig hjemtransport etter behandling på Ahus, er konklusjonen i Helsetilsynets tilsynsrapport.

Publisert: 16.apr.2018 19:00
Oppdatert: 16.apr.2018 14:26

Det melder NRK, som har fått tilgang til tilsynsrapporten som tar for seg sykehusets rolle i saken. Helsetilsynet har gransket omstendighetene rundt Bjørg Strands dødsfall i november 2014. I rapporten konkluderes det med at Ahus har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven, mens Eidsvoll kommune får kritikk. 

ALT GIKK GALT

Alt gikk galt da Bjørg Strand døde 5. november i 2014. Hun hadde vært pasient ved Ahus og ble sendt til hjem Gladbakk bosenter med taxi. Ahus ringte hjemmesykepleien i Eidsvoll kommune og varslet om at Bjørg var på veg hjem, men personen som mottok denne beskjeden, glemte å gi den videre. Bjørgs pårørende ble heller ikke varslet om morens hjemkomst. Drosjesjåføren slapp henne av ved feil inngang. Ute var det mørkt, og Bjørg fant ikke fram. Hun gikk i gal retning. Senere samme kveld: Leteaksjon ble satt i gang, med da var det for sent. Sønnen, Tom Erik Strand, fant moren sin død i en bekk rett ved bosenteret. 

– EN AV DE VERSTE SAKENE

Den tragiske saken ble søndag presentert på Søndagsrevyen på NRK. Her ble Strand og søsteren Thorill Strand Johansen intervjuet om morens dødsfall. 

– NRK tok kontakt med oss i forbindelse med at de jobbet med en sak om pasientreiser og hvordan ordningen fungerer. I den forbindelse hadde de funnet mange avvik, men den verste var den tragiske hendelsen med mor. Vi svarte ja til å stille opp fordi vår historie kan bidra til å bedre pasienttransporten slik at andre unngår å lide samme skjebne som mor, forteller Tom Erik Strand. 

KRITIKK

I tilsynsrapporten fra Fylkesmannens får Ahus knallhard kritikk for håndteringen av saken:

«Fylkesmannen finner at Akershus Universitetssykehus HF har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven § 2–2 ved å ikke drøfte pasientens omsorgsnivå med kommunen i tilstrekkelig grad samt ikke å ha sikret en forsvarlig hjemtransport», skriver nrk.no.

Helsetilsynet iverksatte en gransking av Eidsvoll kommune også, og konkluderte med at kommunen ikke planla mottaket av Bjørg godt nok.

«Fylkesmannen finner ikke at Eidsvoll kommune har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven § 4–1. Vi finner imidlertid at planlegging for mottak av denne pasienten avviker fra god praksis. Fylkesmannen forutsetter at kommunen har merket seg vår vurdering og innretter sin virksomhet i henhold til denne i framtiden».

I en e-post til NRK beskriver ordfører John-Erik Vika hendelsen som dypt tragisk, og skriver at han har stor medfølelse med familien som opplevde at et familiemedlem gikk bort på en slik måte.

«I etterkant av hendelsen har kommunen forbedret sine rutiner for mottak av pasienter for å unngå at lignende hendelser skjer igjen. Det kan legges til at det kontinuerlig jobbes med å sikre god og tydelig kommunikasjon mellom kommune, sykehus og Pasientreiser», heter det i e-posten. 

FAKTA:

  • NRK har satt søkelys på hvordan pasientreiser fungerer. 
  • Tall NRK har fått innsyn i, viser at det i 2015 ble registret 42 avvik hos Pasientreiser Oslo og Akershus.
  • I 2016 registrerte de 58, og i 2017 ble det igjen registrert 58 slike avvik.
  • Et slikt avvik fikk fatale konsekvenser for Bjørg Strand (83).
  • Hun ble satt av på feil sted, fant ikke fram og døde i en bekk ved Gladbakk bosenter.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SORG: Tom Erik Strand og søsteren Thorill Strand Johansen håper at moren Bjørgs tragiske historie kan bidra til at pasienter får en tryggere befordring mellom behandlingsstedene og hjemmet.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no