21. jul
Minnebauta: Med 22. juli-minnesmerket nede ved elvebredden i bakgrunnen sier Hans Arvid Øberg at det føles godt å gi 666.000 kroner til en ny hytte på Utøya. – Mange ungdommer sover i telt på øya, men denne hytta vil kunne gi overnattingsfasiliteter med tak over for dem som måtte trenge det. Ønsket er å bidra positivt til videre aktivitet på Utøya, sier Øberg.
 
Sønnen overlevde 22. juli-terroren – nå gir faren over en halv million til Utøya
Sønnen Lars Henrik overlevde terroren 22. juli. Nå gir pappa Hans Arvid Øberg 666.000 kroner til byggingen av en «Eidsvoll-hytte» på Utøya.

Publisert: 01.mai.2018 19:30
Oppdatert: 01.mai.2018 09:13

– Vi synes det er rørende at Hans Arvid velger å bruke en så stor del av sine egne penger på å lage et symbol etter 22. juli, sier Roy Schjetne. Han mistet sønnen sin Fredrik i terrorangrepene på Utøya i 2011.

–Det blir også sterkt at hytta får påskriften Eidsvoll og består av tre rom. Det var tre fra Eidsvoll på Utøya den dagen, sier Schjetne.

– AUF har stilt svært bra opp for alle involverte etter 22.juli-terroren. Derfor hadde jeg lyst til å gjøre noe overfor dem og med tilknytning til Utøya, sier Hans Arvid Øberg selv. Når EUB treffer ham har han med seg en bankremisse pålydende 666.000 kroner. Mottaker skal være Utøya AS, som er heleid av AUF.

– Underveis har jeg fått greie på at AUF hadde planer om å få opp en hytte til på Utøya. Mange ungdommer sover i telt på øya, men denne hytta vil kunne gi overnattingsfasiliteter med tak over for dem som måtte trenge det. Ønsket er å bidra positivt til videre aktivitet på Utøya, sier Øberg.

Beløpet han gir er nøyaktig det samme som Eidsvoll kommune fikk bevilget av Stortinget til psykososial oppfølging av berørte etter 22. juli-terroren. Kommunens bruk av disse pengene har vært omdiskutert.

– Formidabel gave

– Beløpet er i den størrelsesorden jeg hadde tenkt til å gi uansett, sier Øberg. Han sier hytta skal få navnet «Eidsvoll».

– Det er naturlig av flere grunner. Tre av dem som deltok på ungdomsleiren under terrorangrepet 22. juli kom fra Eidsvoll. I tillegg er Eidsvoll det norske demokratiets vugge. Demokrati er et sentralt nøkkelord for en stor del av aktiviteten på Utøya, sier Øberg. Sjekken ble overlevert AUF og Utøya AS under 1. mai-arrangementet i Feiring. Hovedtaler for dagen, Tonje Brenna, var selv på Utøya 22. juli. Hun beskriver Øberg-gaven som overveldende.

– Det er en formidabel gave og vil være midt i blinken for videre aktivitet på Utøya. Det er utrolig raust gjort av Hans Arvid. Utøya er et viktig sted for dem som er unge i dag og for ungdom i framtida. Det er bare blitt enda viktigere etter 22. juli i 2011, sier Brenna, nestleder i Akershus Ap og gruppeleder i Fylkestinget.

Hun synes det er ekstra fint at det kommer nye bidrag flere år etter. AUF-leder Mani Hussaini jubler også over det store bidraget fra Øberg.

– Det er fantastisk og enormt sjenerøst. Vi er svært takknemlige for alle bidrag som gjør at Utøya kan tas i bruk og gjøres tilgjengelig for enda flere. Det har vært et viktig mål for oss at Utøya skal være åpen og tilgjengelig for alle som vil komme, sier Hussaini.

Setter Romerike på kartet

– Du er selv fra Jessheim. Hva tenker du om at Utøya nå får sin egen Eidsvoll-hytte?

– Det er viktig å sette Eidsvoll og Romerike på kartet. På Utøya er det også en lang tradisjon med å navngi forskjellige steder og bygninger. I forhold til demokrati og demokratiforkjempelse er det også et passende navn. Vi har et eget demokratisenter der, hvor barn og unge fra Norge og resten av Europa kommer for å lære om demokrati, ytringsfrihet og hvordan vi skal verne om disse verdiene. Eidsvoll-hytta vil passe som hånd i hanske på Utøya, sier Hussaini.

– Dette vil øke overnattingskapasiteten innendørs betydelig. Det vil igjen føre til at vi kan øke aktiviteten som foregår på Utøya. Sommerleiren til AUF er godt kjent fra tidligere. I tillegg brukes øya av andre organisasjoner gjennom sommerhalvåret. Demokratiopplæringen er et slikt eksempel. Det er et gratis undervisningsopplegg for ungdomsskoleelever fra hele landet, sier Jørgen Frydnes, daglig leder i Utøya AS. Han bekrefter at hytta vil få navnet «Eidsvoll» og at den skal bestå av tre rom.

– Det er rørende, sier han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Utøya: Det er på Utøya hytta Hans Arvid Øberg finansierer skal settes opp. Foto: Knut Øsmundset
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no