21. okt
NEDGRODD: En gang var hagen rundt prestegården et flott skue. År uten pleie og stell har satt sitt preg, og hagen er i dag helt nedgrodd. Men nå skal den klokka skrus tilbake og hagen skal gjenoppstå i fordums prakt.
 
Prestegårdshagen i Hurdal: Gjenskaper gjengrodd hage til gammel idyll
For lenge, lenge siden var prestegårdshagen i Hurdal et frodig, blomstrende skue. Når skal den tilbakeføres til det den en gang var, og i kveld er det invitert til åpen hagevandring.

Publisert: 07.jun.2018 13:00
Oppdatert: 07.jun.2018 12:04

Det er gartner Jan Høvo, som har sin jobb ved Slottet og er spesialist på historiske hager, som har engasjert seg i den store, gamle hagen i Hurdal. Det er oppstått et samarbeid med huseier, Opplysningsvesenets fond (OVF), og sammen skal de lage en langsiktig plan for hagen.

HISTORISKE VEKSTER

Hurdal prestegård ble bygget på stedet hvor storgården Gjøding sto. Den kan dateres tilbake til 1777. I 1829 ble prestegården bygget.

Gartner Høvo mener at det er logisk at den nye prestegårdshagen med stor sannsynlighet er basert på hage fra 1700-tallet.

På 1800-tallet endret hagemoten seg i Norge, fra mer kvadratiske former, til slyngende grusganger og organisk formende bed – også prestens hage i Hurdal.

Selv om hagen nå er overgrodd, sees flere steder historiske vekster, gamle frukttrær og et nedgrodd lysthus av hasseltær.

Et lite, hvitt hus i sveitserstil har dukket opp i den ene enden av hagen, det samme har en fontene.

– Den måtte vi grave fram, men vanntilgangen fungerer fremdeles. Til og med en kokegrop fra tidlig jernalder, ligger der, helt overgrodd, forteller Griet Julianus.

Hun bor i Økolandsbyen, er tidligere styremedlem og hageinteressert.

Det blir et stort arbeid å tilbakestille hagen til fordums prakt, og det arbeidet skal innbyggerne i Økolandsbyen gjøre – godt hjulpet av midler fra OVF.

Som om ikke dette skulle være nok, er det planlagt utvikling av en spiselig besøkshage i den bakre delen av prestegårdshagen.

Økolandsbyen vil inngå et samarbeid med KVANN, som også kaller seg Norwegian seed savers. De vil bidra med all sin kunnskap i planlegging og tilrettelegging.

I kveld, torsdag, er det altså hagevandring for folk flest – det vil si alle som har lyst til å komme og høre om den historiske prestegårdshagen, under guiding av gartner Hømo.

LES OGSÅ: Lyst til å dyrke egne grønnsaker?

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
TA I FLERE TAK: Griet Julianus og de andre innbyggerne i Økolandsbyen bretter opp ermene og tar i flere tak når prestegårdshagen skal tilbakestilles til slik den en gang var.
Fakta

Prestegården i Hurdal er bygd på tuftene til storgården Gjøding.

Prestens hage er antatt basert på en hage fra 1700-tallet.

Hagen er i dag nedgrodd, men den skal nå restaureres i et samarbeid mellom Opplysningsvesenets fond, Økolandsbyen og slottsgartner Jan Høvo, som er ekspert på gamle hager.

I dag, torsdag, inviteres interesserte til åpen hagevandring.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no