19. jul
POLITI: John-Erik Vika har vært politimann i flere tiår. Han har aldri opplevd stigmatisering av homofile i jobben sin, men er glad for at onkelen hans ber om unnskyldning for gamle holdninger i yrkesgruppen. Arkivfoto: Glen Widing
 
Glad for onkelens unnskyldning
EIDSVOLL. Onkelen til ordfører John-Erik Vika ber om unnskyldning for Oslo-politiets oppførsel mot homofile for flere tiår siden. Vika synes det er raust..

Publisert: 20.jun.2017 12:00
Oppdatert: 20.jun.2017 12:03

Mens Torleiv Vika satt i kirken da nevøen John-Erik Vika giftet seg i februar i år, fikk han nok av sin dårlige samvittighet.

– Det eneste jeg kan si i denne sammenheng er unnskyld – og minne om de ordene biskopen sa: Kjærligheten er det største, skriver den tidligere lederen av Beredskapstroppen i Politiforum - som er politiets fagblad. 

HETS

Sammenhengen Torleif Vika sikter til er Oslo-politiets oppførsel mot homofile menn på 1960 og 1970-tallet. Det var da forbudt for menn å ha sex med andre menn. Mange homofil møttes dermed i smug, blant annet i hovedstadens pissoarer. Og det var her politiet diskriminerte, skal vi tro Vika som var på Grønland politistasjon.

– Når meldingen om å kjøre til pissoarene for å fjerne ansamling av mannspersoner kom, visste vi at det var homofile der. Det ble nok enkelte ganger fra oss kommentert med noe nedsettende ytringer. Vi kunne heller ikke tenke oss at det var noen politifolk som på den tiden hadde legningen, men det var nok det, skriver han.

– Når politiet gikk ned den ene trappen forsvant de som hadde tilhold der nede opp den andre. De prøvde å skjule sin identitet, skriver den tidligere polititoppen når han nå lufter sin dårlige samvittighet i full offentlighet.

– Disse minnene har nok vært der hele tiden, men ble forsterket ved at min nevø John-Erik Vika ble vigslet til Kjell-Jostein Andersson i Eidsvoll. Det er lang vei fra de mørke pissoarene til lyset og varmen i kirken, skriver han.

GLAD

Nevøen John-Erik Vika er ordfører i Eidsvoll, og politimann i sitt profesjonelle liv.

– Det står veldig respekt av unnskyldningen. På hans tid var samfunnets normer annerledes enn i dag, og at han i så voksen alder sier dette er fantastisk, sier ordfører Vika.

– Da jeg gikk på politihøgskolen på 1980-tallet kan jeg ikke huske at dette var tema. Og jeg hørte sjelden eller aldri slike ytringer, men da var det noe stigmatisering av saggere for eksempel. Da jeg underviste der på 1990-tallet var stigmatisering av minoritetsgrupper imidlertid en viktig del av undervisningen, så verden har heldigvis gått framover, påpeker han.

– Visste du om leserinnlegget til onkelen din?

– Ja, vi snakket om dette i forkant. Han har alltid vært en støttespiller for meg, og jeg ble veldig glad for at han går ut offentlig på denne måten. Det er raust gjort, synes ordfører John-Erik Via.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no