21. mai
Flinke. Iselin Bogstrand lager mat, mens Anette Djuvstad forhandler og lager avtaler med forskjellige leverandører.
 
Gründerjenter skaper sunnere mathverdag for barn
ØVRE ROMERIKE. Med et skreddersydd og sunt kosthold satser gründerne på å finne vegen til barns mager.

Publisert: 29.sep.2015 10:35
Oppdatert: 27.jan.2017 13:31

- Sunn mat er kjempeviktig for god helse framover, sier Anette Djuvstad og Iselin Bogstrand.

På kjøkkenet er Iselin Bogstrand i full sving med å tilberede en sunn middag. Fisk, pastaskruer og brokkoli står på menyen. Det lukter godt i hele huset. Det sunne måltidet er et godt bilde på gründerideen til de to venninnene.

- Glade barnemager i sunne barnehager. Det er slagordet vårt, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand.

I mai startet de bedriften Sunt Levert AS. De første månedene er i stor grad brukt på planlegging, tilrettelegging, testing og forhandlinger. Med barnehager og SFO-avdelinger, matvaregrossister og transportselskaper. Nå har hele satsingen fått grønt lys. Nå kan alt bare begynne.

- Nå er alle avtaler, hjemmeside og samarbeidende grossister endelig på plass. Vi kan nå levere i hele Norge, sier Anette Djuvstad.

Kan velge ulike løsninger

Et pilotprosjekt ble i mai gjennomført i Hoppenspretthallen aktivitetsbarnehage på Jessheim. Der fikk barna teste en rekke forskjellige retter satt sammen av Iselin Bogstrand. Hun har en mastergrad i Samfunnsernæring og har spesialisert seg på matservering i barnehagene. Hun har skrevet masteroppgave om faktorer som påvirker grønnsaksinntak blant barnehagebarn, og kjenner også til barnehagenes behov og preferanser etter gruppeintervjuer.

- Grunntanken er å skape en sunnere mathverdag for barn. Det er kjempeviktig for at de skal få en god helse framover, og det er enklere å innføre det i barnehagen enn hjemme. Barn ser mer opp til andre barn enn voksne. Ser de at sidemannen spiser paprika, så gjør de det samme selv. De vil være en del av gjengen, sier Iselin.

- Det er også et folkehelseperspektiv i det hele. I dag bruker vi nordmenn mye penger på personlig trening, skjønnhet, helse og det ene med det andre. Men alle er ikke like opptatt av kostholdet. For 100-150 kroner ekstra i måneden i kostpenger kan dette konseptet bidra til sunnere helse for barna. Det er det samme som fire Caffè latte på vei til jobben, sier Anette.

Den nystartede bedriften, som foreløpig har forretningsadresse hjemme hos Anette på Minnesund, satser på å levere sunn mat til hele Norge. De tilbyr to ulike løsninger: Fullkost og halvkost. I fullkostpakken leveres det mat til frokost, lunsj, fruktmåltid, melk og ettermiddagsmåltid fem dager i uka, mens det ved halvkost leveres mat til lunsj og fruktmåltid hver dag. Gründerduoen vil bidra med å lage ukesmenyer, bestille råvarer og maten leveres direkte på døren i barnehagene.

- Iselin er fagpersonen. Det er hun som setter sammen menyene, lager oppskrifter og gir råd og innspill. Jeg lager avtaler med leverandører og får strukturen på plass. Arbeidsdelingen passer oss veldig bra, sier Anette.

- Ordningen vår gjør at de ansatte i barnehagene slipper å handle inn råvarene og sette sammen de ulike menyene. De får råvarene og oppskriftene levert på døren, følger dem og i løpet av minutter vil de kunne servere sunne måltider til barna, sier Iselin.

84,6 prosent vil ha menyene

Da Sunt Levert AS gjennomførte en spørreundersøkelse blant barnehageforeldre, svarte 84,6 prosent at de kunne tenke seg en løsning med deres menyer.

- 95 prosent av dem som svarte var villige til å betale for konseptet, men ikke alle hadde et realistisk forhold til hva det ville koste, sier Anette.

Foreldre betaler allerede kostpenger til barnehagene i dag. Ordningen til Sunt Levert AS vil medføre at denne prisen må økes noe i barnehagene som velger å være med på ordningen. Flere barnehager har allerede kontaktet den lokale bedriften.

- Vi har fått henvendelser fra rundt ti barnehager og SFO-avdelinger. Det har blant annet kommet henvendelse fra Halden- og Stavanger-området, forteller Iselin.

De ser for seg en framgangsmåte der de kommer i kontakt med aktuelle barnehager og SFO-avdelinger, presenterer ideen og så går de enkelte avdelingene tilbake og gjennomfører møter med foreldrene for å finne ut om det kan være interessant å være med på prosjektet.

- Vi har også utviklet et eget brød. Dette har vi gjort i nært samarbeid med et bakeri. I samarbeid med barn har vi gjennomført prøvesmakinger, og de små plukket til slutt ut det de likte best. Det er et rent brød uten tilsettingsstoffer, sier Iselin.

- Hvordan har oppstartsprosessen vært?

- Det er selvfølgelig krevende, men Anette har vært gjennom slike runder tidligere. Hun vet hva det går i, sier Iselin og ser bort på venninnen.

Hun startet bedriften Miacara AS for to år siden. Denne virksomheten driver innenfor kategorien helse- og velværetjenester, holder til i Jessheim Storsenter og har bygd seg opp sakte, men sikkert i en konkurranseutsatt bransje.

- Det er naturligvis mye jobb før man ser om det funker eller ikke. For oss har det vært en del humper på vegen, men det er det alltid når man starter opp noe nytt. Som gründer er det alltid viktig å være tålmodig. Det tar tid før et nytt konsept får satt seg, sier Anette.

Håper på ti avtaler i oppstarten

Jentene er spente nå. På hvordan Sunt Levert AS vil slå an.

- Målet i første omgang er å få på plass avtaler med ti forskjellige aktører. De første som skriver kontrakt med oss vil vi gjøre litt ekstra stas på. Iselin vil komme ut i barnehagene, bistå og hjelpe til og være en sparringpartner for de voksne. Vi vil jobbe for å skreddersy den beste løsningen for den enkelte barnehage, sier Anette. Den sunne middagen er ferdiglaget og står klar til servering på middagsbordet hjemme hos Anette. Hun er småbarnsmor og opptatt av at barna skal spise sunt. Det har de gode venninnene nå bygd en hel forretningsidé på.

- Målet er ikke å tjene masse penger. Målet er å skape sunne matvaner for barna. Klarer vi det har vi vunnet, sier de to.

LES OGSÅ: Jeg har ventet tålmodig, men nå er den her; lammesesongen!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no