26. mar
TENKE NYTT: Øyvind Solum i MDG oppfordrer til å tenke nytt om bruk av takarelaer for å skape nye grønne lunger.
 
Grønne tak og tettsteder – eller betongørkener?
GRØNNE LUNGER: Når vi skal bo tettere må vi tenke annerledes om tak.Hvorfor er ikke de fleste tak i byene og tettstedene våre åpne for fri bruk?

Publisert: 26.jul.2017 12:00
Oppdatert: 28.jul.2017 15:21

De fleste Akershus-kommunene opplever befolknings- og trafikkvekst. Da er det fornuftig at mye bolig- og næringsutbyggingen foregår nær kollektivknutepunkt slik at vi sparer natur og dyrket mark, samt at vi i størst mulig grad kan gå, sykle og reise kollektivt. Det er likevel noen men’er. Om stadig flere bor tettere ender mange steder opp med å miste mye av det grønne preget som er noe av de vi setter pris på i Akershus.

Med sterk vekst og fortetting kan vi miste disse kvalitetene. Vi bor høyere og tettere, men tettstedene domineres av stadig minkende fellesarealer og gode møteplasser, og preges av asfalt og betong. Hvis vi går på kart.finn.no og kikker på tettstedene våre, ser vi hvordan veier og parkeringsplasser og golde fortau dominerer. Vi ser også en ting til, som er lite diskutert, og det er alle de nakne takene som ligger som avstengte ørkener. De kan dekke opp mot halve arealet i noen områder, og ligger der avstengt både for planter, dyr og mennesker, og brukes oftest heller ikke til annet nyttig.

Når vi skal bo tettere må vi begynne å tenke annerledes om tak. Hvorfor er ikke de fleste tak i byene og tettstedene våre åpne for alminnelig bruk? Greit, litt tilpasninger trengs, men dette er svært attraktive arealer, så i hvert fall på nye bygg bør dette vanligvis ikke være noe problem. I det minste kan de være terrasser og oppholdsarealer for de som bor eller bruker bygget, mens ubrukte arealer, eller arealer som ikke så lett kan benyttes til annet, med fordel kan brukes til solceller eller annen soloppvarming. Andre steder kan det anlegges parker, kjøkkenhager, parseller og skolehager. Grøntarealer til å oppholde seg i og for dyrking av egne grønnsaker er knapphetsgoder, så da må vi jo legge til rette for bedre bruk av de arealene vi har!

Kanskje er det vanetenkning som gjør at vi fortsatt bygger asfalt og betongørkener med avstengte arealer i høydene. Også på bakkeplan må vi tenke annerledes og bringe inn mer vekster, og sørge for flere innbydende fellesarealer. Og når en bedrift eller kommunen planter, sørg for at det er bievennlige planter, og kanskje at det er bær og frukt slik at fellesrommene våre får noen kvaliteter også der? Det fine med disse grepene er at de ikke bare er bra som klimatilpasning, men at de også er positive for folkehelse og trivsel.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no