23. mar
VETERAN: Nytt i årets «Gull og gråstein» er at direktøren for gruva, herr Dickinson, og hans kone, blir kjørt inn til Løntjernbråten i en tidsriktig bil.
 
Gullets forestilling i Gullverket
De som interesserer seg for Gullverkets historie har én sjanse igjen. For tredje og siste gang settes «Gull og gråstein» opp på Løntjernbråten.

Publisert: 13.jun.2018 18:00
Oppdatert: 13.jun.2018 13:10

– Enhver eidsvolling bør kjenne historia si, dette var jo det eneste gullverket i det dansk/norske kongerike. Det var jo helt vilt når man tenker på det, sier Hanne Østby i Eidsvoll amatørteater.

Hun er manusforfatter og regissør på stykket, og har lest seg godt opp på bygdas historie.

– Jeg elsker å lese meg opp på lokalhistorie. Det har vært veldig lærerikt. Så er det veldig gøy å spinne litt kreativt på den opprinnelige historia, sier Østby.

Sov tre i høyden

Stykket handler om tida da 80 gruveslusker bodde i ei sluskebrakke, og ble passet på av ei streng kokke.

– De brukte kvikksølv for å få ut gull, og de var nok skikkelig forgifta. De sov lite, og de var dauhørte alle mann på grunn av knuserne som gikk hele tida. De lå tre i høyden, og spelte og drakk og slåss hele tida, forklarer Østby.

LES OGSÅ: Utstilling om Eidsvoll Amatørteater sentral ved åpningen av bygdetunet

Historie og Humor

Stykket har mye historie, litt fiksjon, og en god porsjon humor.

– Direktøren kunne ikke norsk, så han ble opplært til mye feil bruk av språket, blant annet en del banning han ikke var klar over. Det er historisk moro, sier Østby.

Språket i stykket er selvfølgelig på kav gammalt gullverks-mål, spekket av gamle eidsvollske uttrykk.

– Det kan je kavere for, sier Østby og ler.

Skurken i stykket blir kalt «Lyngsvarten», og er på jakt etter gull og vakre damer.

Tidsriktig bil

«Gull og gråstein» blir litt oppdatert hvert år. Manus får en liten vri, og Hanne Østby får ideer. I år fikk hun ideen om at direktørparet på Gullverket, herr og fru Dickinson, skal bli kjørt inn til Løntjernbråten i en tidsriktig bil.

Veteranbilentusiast Anders Kristiansen stiller med en helt strøken Panhard fra 1913.

takknemlige

Eidsvoll amatørteater står for det sceniske, og Lions fikser alt det andre. De selger mat og drikke, ordner bord, stoler, telt og matsal. Lions har også organisert skyss fra parkeringsplassen, og inn til selve Løntjernsbråten, for dem som syns det kan være for langt å gå innover i skauen.

– Vi er veldig takknemlig for alt Lions gjør. Og ingen behøver å være redd for å ikke komme fram, selv om det er langt inn i skauen. Her blir man kjørt helt fram til døra, sier Østby.

Fakta

  • Eidsvoll amatørteater (EAT) ble stiftet i 1978.
  • Teateret har sju produksjonsgrupper, som er særlig aktive under store forestillinger: Disse er: lys/lyd, kulisse, scenografi, kostyme, sminke/hår, arrangement og PR.
  • Teateret holder for tiden til på Eidsvoll prestegård.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no