17. jul
 
Håper mange vil benytte den nye koia
Bjerke- jeger og fiskerforening har bygd ei koie ved Veslevikka i Nordåsen. Den er åpen for alle.

Publisert: 06.jul.2018 15:00
Oppdatert: 05.jul.2018 10:14

Vikkekoia ligger i nordenden av tjernet Veslevikka på Nordåsen, nordvest for Maura sentrum. Prosjektet er gjennomført av Bjerke jeger- og fiskerforening, i samarbeid med Bjerke Almenning som er grunneier.

FOR ALLMENNHETEN

– Ideen har vært å legge til rette for allmennhetens friluftsliv. Koia står åpen slik at alle som ønsker det kan benytte den til tak over hodet eller å overnatte i. Vi håper mange friluftslivsinteresserte benytter seg av de nye mulighetene som den åpne koia gir. Vi håper også at brukerne tar godt vare på den og utstyret der, sier Bjarne Oppegård, nestleder for Bjerke jeger- og fiskerforening.

I tillegg til selve koia på 16 kvadratmeter er det også reist et uthus med utedo og vedskjul.

Det er også en båt der for allmenn bruk.

LAFTING PÅ DUGNAD

– Prosjektet startet allerede i 2014 med sin første planlegging. Så ble det satt fart på i 2016, etter tillatelser og godkjenninger fra Bjerke Almenning, som grunneier, og Nannestad kommune. Det ble inngått avtale med Ivar Romedal og hans laftelag på Preståsen om selve laftingen. Tomta ble i fjor ryddet for skog og kratt, og steinfundamentringen ble gjort ferdig, forteller Oppegård.

Laftingen ble utført hos Romedal gjennom januar og februar 2018. Laftetømmeret og øvrige materialer og utstyr ble transportert opp med beltegående utstyr første helga i mars.

– De to byggene ble reist og snekret omtrent ferdig på to helger. Øvrige etterarbeider er gjort gjennom dugnader i vår og sommer. Torvtaket er sådd og beisingen ble ferdig i sist uke, sier Oppegård.

STØTTE

Sparebankstiftelsen har bevilget 120.000 kroner til prosjektet.

– Dette har vært helt nødvendig for realiseringen. I tillegg har Thon-stiftelsen bevilget kr 25.000 til båten med utstyr. Stor takk til disse giverne, sier Oppegård.

Alt arbeid har skjedd på dugnad, også laftingen. Han opplyser at det til sammen er brukt mellom 1.100 og 1.200 dugnadstimer.

– Vi takker og bukker til alle involverte, sier Oppegård.

Offisiell åpning ble foretatt lørdag 30. juni med 36 personer til stede.

Allmenningsbestyrer Espen Asakskogen kuttet den røde snora. Det ble også servert pølser, saft, kaker og kaffe.

LES OGSÅ: Med fisking som rekreasjon og fritidsaktivitet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no