18. jul
SKOGBRANN: Brannmannen som døde i Nes i juli hadde ikke spesifikk opplæring i skogbrannslukking, men nødvendig grunnopplæring som er nok til å gjøre den typen jobb.
 
Varabrannsjefen om kollega som omkom: - Han hadde nødvendig grunnopplæring
Brannmannen som døde etter en skogbrann i juli, hadde nødvendig grunnopplæring. Dette uttaler varabrannsjef Terje Foss til EUB.

Publisert: 02.aug.2018 14:30
Oppdatert: 02.aug.2018 14:45

Arbeidstilsynet og politiet undersøker nå hva som skjedde da brannkonstabel Robert Odden fra Øvre Romerike brann og redning (ØRBR), døde under en skogbrann på Nes i juli.

EUB har ikke fått tilsendt rapporten ennå, men VG har lest den og gjør et poeng av Odden ikke hadde fått spesifikk opplæring i å slukke skogbrann før han ble sendt ut på sitt første slukking.

GRUNNOPPLÆRING

Varabrannsjef Terje Foss i ØRBR ønsker ikke å kommentere saken før endelig rapport foreligger.

– Arbeidstilsynet og politiet er i en utredningsfase nå og langt fra ferdige med sitt arbeid, så det blir feil av oss å gå ut med det vi tror og vet. Men når konklusjonene foreligger vil vi selvfølgelig være tilgjengelige for pressen, sier han.

På generelt grunnlag sier han at alle i brannvesenet forholder seg til en dimensjoneringsforskrift utstedt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– Det er det som er styringsdokumentet i vårt arbeid, påpeker han.

– Hvor mange brannfolk i Øvre Romerike brann og redning har ikke opplæring i skogbrannslukking?

– Grunnopplæringen til en brannkonstabel omhandler ikke spesifikk opplæring i slukking av skogbrann. Slik sett er hele styrken vår tilgjengelig for innsats i skogbrann. Å slukke skogbrann er en av våre generelle oppgaver. I løpet av karrieren gjennomgår brannmannskaper mange kurs, deriblant er det flere som tar skogbrannkurs, påpeker han.

– Hadde Odden den nødvendig grunnopplæringen?

– Ja, det hadde han, sier Foss.

UTEN MASKE

Odden var alene da han ble funnet på bakken, og dagen etter døde han på Ullevål sykehus. Ifølge rapporten kan det ikke bekreftes at han hadde på seg røykmaske da han ble funnet.

Ifølge VG har Arbeidstilsynet bedt brannsjefen om opplysninger knyttet til 15 ulike punkter som går på rutinene ved arbeidsstedet. Det stilles blant annet spørsmål ved bruk av verneutstyr, opplæring, pause og hvile.

Opprinnelig ble det sagt at dødsfallet trolig hadde sammenheng med et akutt helseproblem. Tilsynsleder Tommy Pedersen sier til VG at det er uavklart om dødsfallet har noen sammenheng med arbeidet brannmannen utførte dagen før han døde.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no