20. apr
KJEMI. Ragnvald har god kjemi med sin "stab" av gode hjelpere. Her i munter samtale med Kine Marie Kapaasen Madsen (t.v.) og Runa Carlsson.
 
Han smiler hele tiden, men ville ikke høre snakk om at han er snill og god
EIDSVOLL. Helt siden han var bare guttungen, har Ragnvald Holst-Larsen vært mange menneskers gode hjelper. Nå står han på både sent og tidlig for å organisere utdeling av mat og klær. Men om han er snill? Overhodet ikke. Sier han selv.

Publisert: 05.jun.2017 08:30
Oppdatert: 05.jun.2017 08:34

– Det finnes minst 100 fattige familier i Eidsvoll som ikke har råd til verken mat eller klær, sa Ragnvald for en stund siden. Så tok læreren ved Eidsvoll videregående skole grep, som han har gjort mange ganger tidligere. Nå står frysere på rekke og rad i Traktorstallen ved Mago B. De er fulle av mat. På loftet henger klær tett i tett. En hel liten armé av frivillige står klare til å bistå med utdeling til dem som har kommet i ei økonomisk saks som truer med å klippe dype kutt i livsgrunnlaget til folk. Og bak det hele står Ragnvald.

IKKE BEBREIDE

Til matutdelingene har det allerede dukket opp fulle folk som Ragnvald og hans hjelpestab benevner som «uforskammede typer». Men bebreiding er ikke et ord i verken «sjefen» eller de andres vokabular.

– Bebreide? Nei, det vil jeg ikke. Nei, ikke det. De er mennesker, og det er kanskje lettere å komme hit når du er full. Mennesker er mennesker.

Ragnvald er opptatt av å understreke at de er en førstelinjetjeneste og at de skal gi rundhåndet når det oppstår en krise.

– Vi skal ikke erstatte verken kommune eller Navs hjelpeapparat, men være et supplement. Folk kan helt plutselig miste jobben sin, bli syke eller komme i et samlivsbrudd. Da skal vi være der. Vi hjelper folk inn i det offentlige hjelpeapparatet, om det er behov for det.

Til tross for at han den snilleste gutten i klassen, er han helt klar på at hjelpen de tilbyr, ikke skal utnyttes.

– Hvis vi får mistanke om at folk «booker» seg i flere slike matutdelinger, setter vi foten ned. Vi skal gi dem det vi har – men ikke over lang tid. Det kan komme den dagen vi må si nei, og det blir ikke lett, sier han.

Selv om det i utgangspunktet var ment å være et tilbud til lokalbefolkningen, er det aldri nei i Ragnvalds munn om det skulle komme folk utenfra for å få hjelp.

– Nylig kom det en familie fra Kongsvinger. De hadde hørt om oss. Vi sier aldri nei til folk i nød.

– IKKE SNAKKET MED FOLK PÅ LANG TID

Selv om man trenger mat i magen og klær på kroppen, er det å oppsøke hjelp en terskel å komme over. Flere av dem som har kommet til Mago B er ensomme mennesker.

– Noen har ikke snakket med andre folk på lang tid, sier Ragnvald. – Og flere forstår ikke at de tilhører NAV-systemet. De trenger hjelp for å komme inn i det offentlige hjelpeapparatet.

Det hele startet med Ragnvalds far, Svein, sitt engasjement i matutdeling på Minnesund og hos Frelsesarmeen i Eidsvoll. Far og sønn klarte ikke å slå fra seg tanken om å starte et lignende tiltak i sørbygda. Men så reiste far Svein til sjømannskirken i Albir for å gi en hjelpende hånd der. Det stoppet ikke Ragnvald fra å gjøre tanke om til aktiv handling.

REDD FOR ROS

Det har nærmest haglet med ros etter at EUB skrev om Ragnvalds prosjekt. Han er ikke helt sikker på om han liker det.

– Selv om vi har delt ut både mat og klær flere ganger, er det nå den store testen kommer. Det er om noen måneder det vil vise seg om vi duger – om vi klarer å nå det som vi har satt oss som mål, sier Ragnvald.

Men så er det slik, til tross for all godhet, så er det også i de snilleste kretser behov for hard valuta. Det holder ikke lenger å bytte hjembrakte ostekaker mot reoler og hyller eller å arrangere julekonsert til inntekt for matutdelingen.

– Neste skritt nå blir å prøve å etablere et samarbeid med en eller flere frivillige organisasjoner. Vi kommer til å trenge penger til en varebil. Hittil har vi ikke betalt husleie, men det kommer nok. Noen ganger må vi kanskje også kjøpe inn varer som vi ikke har, men som noen trenger. Vi, som alle andre, trenger penger for å dekke utgiftene våre.

REDD FOR GOD OG SNILL-ORDENE

– God og snill? Det har jeg et strengt forhold til. Nei, jeg føler meg ikke slik. Vi må ta tak i de mulighetene vi har. Det har ikke noe med at vi er ekstremt gode og snille. Men for meg ligger det selvfølgelig en kristen dimensjon i det. Rettferdig er et bedre ord å bruke. Det er alltid bra å gjøre noe for andre, sier han.

Ragnvald skjønner ikke hvor snill han er, han.

LES OGSÅ: Mat i nødsfall

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HJELP. De ønsker å hjelpe andre og de er en del av Ragnvalds gode hjelpere. F.v.: Anne-Marit Myrvoll, Gunhild-Karine Kaldahl Holen og Kine Marie Kapaasen Madsen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no