20. jul
– MÅ VÆRE FORSIKTE. Tom Staahle maner til forsiktig pengebruk i tiden som kommer.
 
Har ikke bestemt seg om svømmehall: Nå advarer Tom Staahle mot uvettig pengebruk
ULLENSAKER. Ordfører Tom Staahle maner politikerne i Ullensaker til økonomisk forsiktighet. – Vi går trangere tider i møte, sier han.

Publisert: 08.mai.2017 15:00
Oppdatert: 08.mai.2017 15:16

Ullensaker kommune har de siste 20 årene vært igjennom en enorm utvikling. Befolkningen har økt kraftig, og kommunen har investert store beløp i skoler, idrettsanlegg og kommunale tjenester og infrastruktur. Men nå hever ordfører Tom Staahle (FrP) en advarende pekefinger. Blant annet stiller han det helt åpent om han vil stemme for eller imot svømmehallprosjektet.

– VI STÅR VED ET VEGSKILLE

– Vi må være ansvarlige når vi fatter vedtak, sier Tom Staahle.

– Det betyr at vi må forsikre oss om at vi har råd. Og da kan ikke vi tenke kortsiktig. Vedtar vi å bygge en skole, skal den betales for i veldig mange år. Vi fatter mange slike beslutninger, og jo flere slike beslutninger vi tar jo dyrere blir det. Regninga skal betales, påpeker ordføreren.

– Hva betyr det i praksis, for eksempel i forhold til svømmehallen?

– Det betyr at vi er ved et vegskille. Prosjektet har gått ganske langt. Men vi må være sikre på at vi har råd til det.

– Jeg har ennå ikke sett noen tall på hvor mye det vil koste å drifte svømmehallen eller overslag over inntekter vi kan forvente fra den. Jeg venter på de utregningene. Vi som politikere må vite slike ting før vi kan ta stilling, sier han.

PRIMÆROPPGAVENE FØRST

Tom Staahle minner om at kommunen plikter å sørge for gode skoler og en trygg eldreomsorg.

– Vi har gjort en rekke investeringer allerede, og befolkningsframskrivningene sier at vi vil være 53.000 innbyggere i 2030. Da må vi tenke på hvilke primæroppgaver vi er satt til å løse. Og vi må sikre utdanning til barna i form av skole og skolebygg, og det gjør vi. Vi må forstå at vi har en økende andel eldre. De må vi sikre. Vi jobber med et prosjekt for å bygge om og utvide sykehjemmet på Gjestad. Det koster penger, både å bygge og drifte. Da må vi være bevisste på hvilke prioriteringer vi gjør, og det er på det punktet jeg advarer, sier Staahle.

– I forhold til svømmehallen mener jeg at dersom den skal bygges må vi ha tall på bordet som viser at det er økonomisk forsvarlig. Administrasjonen og en svømmehallkomité sitter nå og regner på utgifter og inntekter knyttet til prosjektet. Vi må vite hva som blir vedlikeholdsutgiftene, hvor mange ansatte vi må ha og om markedet er stort nok for et slikt tilbud. Dette er ikke som å kjøpe pølse og lompe, sier Tom Staahle.

– KAN IKKE SNU KRONE FLERE GANGER

– Poenget er følgende: Ullensaker kommune driver meget stramt økonomisk. Vi driver svært effektivt. Men når vi snur på den samme krona to og tre ganger, er det ikke mulig å snu på den samme krona den fjerde gangen.

– Det er helt uaktuelt å innføre eiendomsskatt så lenge jeg sitter som ordfører. Vi er helt avhengige av de overføringene vi får fra Staten og gjennom det ordinære skattesystemet. Vi har ikke uendelig med penger, sier han.

– Vi går mot trangere tider. Forestill deg at renta øker med fem prosent. Det vil være dramatisk for Ullensaker kommune. Vi er nødt for å tenke på hva vi pådrar oss av utgifter. Hvis ikke går det galt, sier ordføreren i Ullensaker.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no