17. jun
KRIMGÅTE: Eidsvolling Øystein Milli startet sin journalistkarriere på Eidsvoll-kontoret til Romerikes Blad. Nå er han nyhetssjef i VG, og har de siste to årene hatt delvis permisjon fra jobben i jakten på sannheten i «Gåten Orderud». Foto: Mattis Sandblad/VG
 
Har jobbet i to år med Orderud-gåten
Øystein Milli fra Eidsvoll dekket Orderud-saken for Romerikes Blad og senere VG. Nå prøver eidsvollingen å komme nærmere sannheten i den nye dokumentarserien «Gåten Orderud».

Publisert: 21.apr.2018 21:00
Oppdatert: 20.apr.2018 15:35

Natt til pinseaften i 1999 ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune. En av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker er fremdeles en gåte. 19 år etter trippeldrapet er det fortsatt uavklart hvem som faktisk drepte de tre personene, selv om fire er dømt for medvirkning til drap.

Nå lanseres en dokumentarserie i seks episoder kalt «Gåten Orderud» som skal vises på NRK. Her vil seerne bli presentert for personer som var en del av hendelsene den gang, nytt materiale og funn fra det gravende journalistiske arbeidet med serien.

Mye kunnskap om saken

I denne true crime-serien møter seerne Øystein Milli fra Eidsvoll, som til daglig er nyhetssjef i VG, og nå har jobbet med prosjektet for produksjonsselskapet Monster i over to år.

– Det har vært ekstremt interessant, spennende og ikke minst krevende. Det er en enormt omfattende sak med tre ofre, fire dømte, et vanvittig stort materiale og mange ubesvarte spørsmål, sier Milli til EUB.

Han dekket Orderud-saken for Romerikes Blad og senere VG.

– Jeg gikk mange runder med meg selv før jeg takket ja til dette. På mange måter følte jeg meg veldig ferdig med saken, etter å ha dekt to rettsrunder som journalist. Samtidig hadde jeg en indre uro og trang for å finne ut mer siden så mye fortsatt er uklart.

LES OGSÅ: Katja møtte de glemte fangene

Unik innsikt

Ved siden av å ta for seg Orderud-saken kronologisk fram til i dag vil serien følge Millis nåtidige jakt på sannheten i «Gåten Orderud». Serieskaperne ønsker både å spre kunnskap og kaste nytt lys over saken snart 20 år etter.

– Ambisjonen er å gi publikum en unik innsikt i denne saken, sier Milli.

Han har jobbet med de fleste store kriminalsaker, blant annet Nokas-ranet, «Lommemannen», 22. juli-saken og Jensen-saken Siden 2012 har han i tillegg til å være nyhetssjef i VG jobbet som krimekspert på VGTV.

– Det var vært utrolig mange lange, travle og krevende dager. i arbeidet med «Gåten Orderud». Da er det ekstremt godt å komme seg ut på en løpetur på Hasleråsen eller skitur på Finstad for å klarne hodet og tankene. Og det har blitt en del av dem, sier Øystein Milli.

Nå jobbes det på spreng med å ferdigstille prosjektet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no