19. jul
ALGER: Hersjøen holdes under oppsikt.
 
Har kartlagt algene i Hersjøen
Det har tidligere vært betydelige algeoppblomstringer i Hersjøen.

Publisert: 27.mai.2018 09:00
Oppdatert: 25.mai.2018 12:37

I fjor ble sjøen kartlagt med tanke på hvilke blågrønnalger som finnes og mengdene. Bakterienivåene var uproblematisk lave, men innsjøen må fortsatt overvåkes, melder samarbeidsorganet Huvo nå. I 2016 ble naturtilstanden og historiske nivåer av næringsstoffer i sjøen kartlagt. Svaret var at det knapt nok var cyanobakterier der før eutrofieringsproblemene begynte på 1950-tallet, men at det var svært høye verdier i 2000–2010.

TOMT OG FORLATT: Ordføreren vil ha liv ved Hersjøen

Derfor ble sjøen grundig kartlagt i fjor og det ble påvist to arter som kan produsere giftstoffer. Aphanizomenon flos-aquae ble påvist i svært beskjedne mengder. På det høyeste nivået var mengden microcystin mindre enn 0,1 mikrogram/liter.

Hersjøen blir overvåket videre, og hvis vannet blir sterkt grønnfarget og siktedypet under en meter, blir ytterligere prøver vurdert sammen med eventuelle restriksjoner i bruken. Det skal for øvrig mye til før cyanobakteriene blir problematiske.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no