17. jul
VIL RYDDE OPP. Formannskapet i Ullensaker ønsker å rydde opp etter at kommunen har krevd inn for mye gebyrer. Konstituert rådmann Erlend Eggum sitter ved bordet til venstre i bildet.
 
Har krevd inn 30 millioner for mye
ULLENSAKER. En ørliten kommafeil har blitt til millioner av kroner. Nå vil Ullensaker kommune betale tilbake pengene.

Publisert: 01.apr.2017 14:30
Oppdatert: 31.mar.2017 17:45

Når byggeprosjekter settes i gang, krever Ullensaker kommune i likhet med andre kommuner inn en rekke gebyrer. Men en ørliten kommafeil i programvaren som Ullensaker kommune benytter for å beregne gebyrene har ført til at kommunen har sendt ut for store regninger helt siden 2008. Totalt dreier det seg om vel 30 millioner kroner.

BLE TIPSET

Ullensaker kommune oppdaget feilen nærmest ved en tilfeldighet, etter at de hadde fått spørsmål om gebyret av en utbygger. Rådmannen og administrasjonen i kommunen bestemte seg for å undersøke omstendighetene. Det viste seg snart at det var en feil i beregningsgrunnlaget som utløste de gale fakturaene.

– Vi har gjort en feil, og det beklager vi. Vårt råd til politikerne er å rydde opp i dette, sier konstituert rådmann Erlend Eggum i Ullensaker kommune.

Formannskapet i Ullensaker diskuterte saken tirsdag, og der var politikerne enstemmige i at kommunen bør rydde opp og betale tilbake pengene. Kommunestyret tar den endelige avgjørelsen tirsdag.

1.0 I STEDET FOR 0.6

Det er særlig de såkalte påkoblingsgebyrene som er blitt fakturert feil fra kommunen. Utregningen skjer automatisk i et dataprogram. Erlend Eggum forklarer at kommunen ikke oppdaterte systemet etter en endring i 2008.

– Det er årsaken til at feilen oppstår i 2008. Politikerne i Ullensaker kommune vedtok en endring i gebyrregulativet, men ved en hendig feil ble ikke dataprogrammene vi bruker til utregningene oppdatert. Vi måtte langt ned i detaljene for å finne feilen, ett sted i programmet står det 1,0 i stedet for 0,6, sier Erlend Eggum.

– Det er sånt som kan skje, men er ikke mindre beklagelig av den grunn. Mitt råd er at vi tar kontakt med alle som er berørt av dette, og betaler tilbake pengene, sier han.

HAR OVERSIKT

Kommunen har oversikt over samtlige som er blitt krevd for mye penger, men det blir en relativt ressurskrevende jobb å rydde opp.

– Vi har alle i vår database, men jobben med å finne navn og adresse til alle må vi starte på nå, sier Eggum.

– Det er nok en jobb vi må beregne litt tid på å få gjort ferdig, sier han.

HAR PENGER

De 30 millioner kronene er en del av det såkalte «selvkostområdet». Pengene som kreves inn går til en helt egen konto og har et helt eget regnskap. Ullensaker kommune har nok penger på denne kontoen til å håndtere tilbakebetalingen. Kommunens ordinære driftsbudsjett blir dermed ikke berørt av feilen.

LES OGSÅ: Se bilder av det planlagte svømmeanlegget


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no