20. aug
VIKTIG. - Dette har vært vårt viktigste oppdag de siste årene, sier direktør Tore Havstein og peker på missilet som brukes av det nye jagerflyet Joint Strike Fighter.
 
Har levert utstyr over hele jordkloden, oppe i lufta og ute i verdensrommet
EIDSVOLL. I år fylle teknologibedriften Eidsvoll Electronics 50 år.

Publisert: 02.sep.2016 13:53
Oppdatert: 27.jan.2017 14:30

Grunnleggeren - nå 94 år gamle Erik Olsson - startet teknologibedriften i garasjen hjemme på Hagalykkja i Eidsvoll. Siden den gangen har bedriften levert avansert teknologisk utstyr til ekspedisjoner, militæret, fly, raketter og satellitter.
- Olsson var elektroingeniøren som lå foran alle andre. Han var unikt interessert i teknologi, så nye ting komme og var villig til å ta dem i bruk, sier nåværende direktør Tore Havstein.

FLYTTEFOT

Erik Olsson ledet bedriften - også kalt EIDEL - til 1987. Da hadde virksomheten først flyttet til Rubis og deretter til nytt bygg på Vormenga, rett ved siden av Finsbråtens pølsefabrikk.
I 1989 flyttet bedriften videre til lokaler på Gruemyra før man kjøpte og bygde om de gamle bussgarasjene på Vilberg og flyttet inn der i 2000.
- Her har vi plass nok og er godt fornøyd, sier Tore Havstein.

DATAOVERFØRINGER

Bedriften har gjennom alle år vært med på å styre den teknologiske utviklingen. Produkter fra Eidsvoll-bedriften har vært brukt over hele jordkloden og ute i verdensrommet.
Hele tida har det vært snakk om å utvikle utstyr for registrering og tråløs overføring av data og styringssystemer - tidligere kalt telemetri.

UTVIKLINGSBEDRIFT

- Til å begynne med produserte vi alt selv. Nå utvikler vi produktene, mens det er underleverandører som står for selve produksjonen, forteller Havstein.
Utviklingsbedriften er naturlig nok en kompetansevirksomhet som sysselsetter høyt utdannede ingeniører.

OPP OG NED OG OPP

Både omsetning, fortjeneste og antall ansatte har sving i takt med oppdragene, men jevnt over har det vært en suksesshistorie. På det meste hadde bedriften 21 ansatte, og i toppårene rundt 2000 lå årsomsetningen tett oppunder 40 millioner kroner.
Nå er det 11 ansatte i bedriften og årsomsetningen ligge på rundt regnet 20 millioner kroner.
- Vi tok noe store avskrivinger i fjor og endte opp med underskudd, men i år skal vi igjen tjene penger, sier Havstein.

FORSVARSLEVERANSER

Lykketreffet for bedriften var kontakten med det norske forsvaret nettopp på den tida nedbemanningen startet.
- Vi kunne levere overvåkingssystemer som gjorde anlegg helt ubemannet, forteller Tore Havstein.
I dag har EIDEL forsvarsleveranser til en rekke europeiske land.

OPP I LUFTA - UT I ROMMET

De siste årene har test- og overvåkingsutstyr til jagerfly og tilbehør vært viktigst, først gjennom planene om kjøp av det svenske jagerflyet JAS Gripen, og nå gjennom Kongsberg Defence System som skal levere missiler - rakettdrevne, datastyrte våpen - til de amerikanskproduserte jagerflyene Joint Strike Fighter (F35).
Nyeste nytt er utvikling av et system som skal overvåke solstormer og andre værfenomener i verdensrommet.
- Romværet kan forstyrre GPS-signaler og dermed være en fare for blant annet flytrafikken, forklarer Tore Havstein.
- Vi regner med å kunne levere produktet i 2018/2019. Det blir ei pakke på 1,8 kilo som skal inn i en satellitt og som skal kunne fly i verdensrommet i minst ti år.

FORNØYDE ANSATTE

Det må være en god arbeidsplass som klarer å holde på sine ansatte i 40 år eller mer.
Jørn Brodshaug fra Feiring, som er designingeniør i bedriften, startet under Erik Olssons ledelse så langt tilbake som 26. juni 1972.
- Han var en fantastisk mann og arbeidsgiver, sier Brodshaug om gründeren.
- Jeg har alltid hatt en spennende og utviklende arbeidsplass, legger han til.
Regnskapssjef Wenche Nilsson har også 40 års fartstid i bedriften.
- EIDEL er en liten bedrift med hyggelig kolleger der jeg har fått lov til å jobbe selvstendig og har hatt frihet under ansvar, sier hun.
I andre enden av skalaen finner vi Tore André Bekkeng fra Furnes. Han kom til bedriften i 2013 og flyttet til Eidsvoll året etter. Han har en master i elektronikk og er nå i ferd med å ta doktorgrad i satellittinstrumentering.
- Det er veldig greit å bo i Eidsvoll og ha gangavstand fra arbeidsplassen. Samboeren min jobber i Oslo og må ta toget. Jeg synes litt synd på henne, men det går mye greiere nå som det går tre tog i timen, sier han.

DETTE ER EIDSVOLL ELECTRONICS

Etablert 1966 av Erik Olsson
Antall ansatte; 11
Årsomsetning: Ca. 20 millioner kroner.
Daglig leder: Tore Havstein.
Leveranser/utviklingsprogrammer: Til sydpolekspedisjoner, til Airbus-flyene, til det norske Forsvaret og forsvarsinstallasjoner i Danmark, Tyskland og Polen - og snart til Island, til den europeiske romfartsindustrien, til de svenske JAS Gripen-flyene, til Kongsberg Defence System for bruk i missiler til jagerflyet Joint Strike Fighter, og satellittutstyr som skal overvåke været i verdensrommet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no