27. jun
ET LIV PÅ VEIEN: Jan Ivar Engebretsen har jobbet for vei og bil, og med mennesker, i 40 år. Nå er han pensjonist.
 
Har reddet ekteskap og folk fra å fryse i hjel
Mennesker har alltid betydd mest for Jan Ivar Engebretsen. Men vi er veldig avhengige av bilene våre.

Publisert: 17.nov.2017 19:00
Oppdatert: 19.nov.2017 11:39

Det har gått to måneder siden Jan Ivar Engebretsen sluttet å møte på jobb og ble pensjonist. Men en dato i kalenderen fører ikke til at man brått glemmer alt man har lært i løpet av 45 år. Derfor ringer folk enda til mister NAF, og særlig nå som snøen har meldt sin ankomst og folk har glemt at vinterhjulene er på et dekkhotell. Spørsmålet er gjerne hvordan man får en bil med sommerhjul til verkstedet uten å kjøre den. Journalister ringer også, for de siste 12–13 årene har Engebretsen vært hele Norges bilekspert. Men nå er han altså pensjonist.

Les også: Dobler parkeringsgebyrene

STARTET I 1977

Jan Ivar Engebretsen arbeidet som mekaniker på et bilverksted da han bestemte seg for å gjøre noe nyttig med fagkunnskapen sin.

– Jeg har en god porsjon samvittighet, og på verkstedet handlet det i grunn bare om å tjene penger. Jeg hadde lyst til å hjelpe folk på en mer oppriktig måte, sier Engebretsen.

Derfor søkte han på en ledig jobb i Norges Automobil-Forbund, og kom inn i NAFS veipatrulje. I ti år, fram til 1987, kjørte han som mekaniker med NAFS gule hjelpebil langs fjord og over fjell i Norge.

– Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har hjulpet med å rygge campingvogner på Strynefjellet, smiler Engebretsen, og sier at han mer enn en gang nok har reddet ekteskap fra å eksplodere.

– Se for deg mannen bak rattet med en svær campingvogn på hengerfestet. Han er svett i panna, og ungene maser i baksetet. Bak står kona og peker og dirigerer. Det er jo sånn det er, sier Jan Ivar Engebretsen.

En annen historie han husker godt er mannen som satt i snøbrøyta iført dress og lakksko, sørpe full og blåfrossen.

– Jeg tok han med meg i bilen og kjørte han til hotellet. Der ble han tint opp. Da han kom til seg selv, husket han ingen ting av det som hadde skjedd, sier Engebretsen.

Les også: Livsfarlig for skolebarn å krysse veien her

– FOLK ER VIKTIGST

Jan Ivar Engebretsen har alltid satt forbrukerne, bilførerne, menneskene i forsetet.

– Bilen er bare et verktøy. Men vi mennesker er veldig avhengig av bil. Bilen er viktig for oss, og vi blir helt desperate når det slutter å virke. NAF har hatt veitjeneste siden 50-tallet, og for meg har det vært 40 med ekstrem utvikling teknisk sett. Men vi mennesker er stort sett de samme, vi reagerer og har følelser og vi er på veien, sier Jan Ivar Engebretsen.

Han jobbet i NAF i 40 år, de siste 11 årene i informasjonsavdelingen. Mange kjenner nok Engebretsen fra Nitimen og Reiseradioen, eller fra bilmagasiner og avisspalter.

– Jeg har forsøkt å gjøre bilpraten folkelig, slik at alle forstår hva som blir sagt. Jeg tror jeg har lyktes med det, jeg får i alle fall mange tilbakemeldinger som tyder på det, sier Engebretsen, som ikke har tenkt å gi seg riktig ennå.

Pensjonisten er nemlig fast bilekspert i NRK P1 Pluss, og må dermed møte på jobb av og til ennå.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no