26. apr
Klar ved telefonen: Jan Stavnsborg (til venstre) har søkt 50–60 jobber – uten resultat – de siste månedene. Han gir ikke opp og er mer motivert enn på lenge for å lykkes. – Det er viktig å holde motet oppe og tenke at det plutselig løsner. sier 25-åringen. Han har et mål om å få seg jobb i løpet av den siste måneden. Her er han sammen med ungdomsveileder Fikret Mahmuljin i Nav.
 
Kø for å få jobb i vekstregionen – Jan har søkt 60 jobber og venter på telefon
Beinhard konkurranse om jobbene skaper lange køer av arbeidsledige. Jan Stavnsborg (25) har søkt 50–60 jobber de siste månedene – og er mer motivert enn noen gang for å få ja.

Publisert: 18.okt.2017 21:00
Oppdatert: 18.okt.2017 15:14

Han ble arbeidsledig etter en truckførerulykke hos sin daværende arbeidsgiver i mars. Siden har Jan Stavnsborg vært på intens jobbjakt – foreløpig uten å få noen av jobbene han har søkt.

– Hittil har jeg søkt 50–60 jobber – minst. I starten var jeg ikke motivert nok i jobbintervjuene. Det er mange søkere der ute, og er du ikke blant de mest motiverte blir du heller ikke ansatt. Så enkelt er det. Men nå er jeg supermotivert, smiler Stavnsborg.

Et helt team av Nav-ansatte

Ved utgangen av august var Jan én av 534 arbeidsledige under 30 år i de seks kommunene på Øvre Romerike. 738 i denne aldersgruppen står utenfor arbeidslivet med nedsatt arbeidsevne, mens 455 står utenfor arbeidslivet av andre grunner (se fakta).

– Det er naturlig at motivasjonen går ned i takt med at du får avslag på jobbsøknader. Men det er viktig å holde motet oppe og tenke at det plutselig løsner, sier Stavnsborg. Rundt Jan Stavnsborg jobber nå et helt team av Nav-ansatte for at jobbdrømmen hans skal bli oppfylt. Én av disse er ungdomsveileder Fikret Mahmuljin.

– Det er stor konkurranse om jobbene, og det handler om å få vist seg fram for arbeidsgiverne.

– Finnes det noen rød tråd i forhold til hvem som til slutt stikker av med jobbene?

– Nei, det er fra a til å. Fra de mest utrolige og de man aldri trodde skulle fått en sjanse, til de mest oppegående. Det er ikke noe fasitsvar, svarer Mahmuljin.

Håper på jobb om kort tid

– Hvilke grep tar dere for å hjelpe ansatte ut i jobb?

– Arbeidstiltak er én av mulighetene. Arbeidstrening en annen. Ofte handler det om å ikke gi opp og se nye og andre muligheter. Tar det tid å få napp, så baller det litt på seg i tiltakskjeden. Vi driver coaching og veiledning med arbeidssøkere. I tillegg har vi tett og jevnlig dialog med potensielle arbeidsgivere. Det handler om å matche mennesker, svarer han.

Denne uka var Jan Stavnsborg én av 300 deltakere på en ungdomskonferanse i regi av Nav i Ullensaker Kulturhus. Der fikk han høre flere kjente foredragsholdere fortelle om hvordan det kan ta tid å finne drømmejobben.

– Det er svært inspirerende å høre på andre som har søkt og søkt. Jeg håper å ha ny jobb i løpet av neste måned, sier 25-åringen.

I starten søkte han mest lagerjobber, men nå kikker Stavnsborg gjennom et bredere spekter av jobber.

– Det viktigste for meg nå er å få meg en jobb jeg trives i. Så får vi se hva det blir til etter hvert, men jeg har god tro på at jeg skal finne noe bra, smiler han.

Gode råd for å få jobb

Leder Gry Hosøy i Nav Ullensaker beskriver det lokale arbeidsmarkedet som det beste i landet. Her er hennes beste råd for å få jobb.

– Først må du bli plukket ut og komme deg på jobbintervju. Så må du gi det lille ekstra når du er der og treffer arbeidsgiver. Ikke gi opp, tenk i ulike retninger og ikke lås deg opp i et spor. Vær i tillegg offensiv, selg deg selv inn og se mulighetene som finnes, sier Hosøy. Under Navs ungdomskonferanse denne uka fikk 300 deltakere blant annet møte potensielle arbeidsgivere.

– Det lokale arbeidsmarkedet er det beste i landet. Det gir gode muligheter for å få seg jobb, men det betyr også at det er stor konkurranse om jobbene, sier Hosøy. 

– Enda flere arbeidsgivere bør ha lyst til å prøve medarbeidere med huller i CVen. Som kanskje ikke er førstekandidaten, men heller ta et samfunnsansvar og ta sjansen på det som er litt utradisjonelt, sier Hosøy.

– Karriere er ikke nødvendigvis det viktigste. Det viktigste for mange er å ha en vanlig jobb. Det er godt nok. Skinner det gjennom at du har lyst og er motivert, så er mulighetene gode. Ta tak i livet ditt og vis at du vil. Da finnes det uante muligheter i denne regionen, sier markedsrådgiver Line Svindal i Nav Akershus.

1727 under 30 år utenfor arbeidslivet

  • Per august var det 1727 under 30 år utenfor arbeidslivet på Øvre Romerike. Disse fordelte seg slik: Ullensaker (639), Nes (392), Eidsvoll (387), Nannestad (185), Gjerdrum (81) og Hurdal (43).
  • Flest kvinner under 30 år er utenfor arbeidslivet (931). 796 menn under 30 år er arbeidsledige.
  • Av dem som er utenfor arbeidslivet er 534 arbeidsledige. 738 står utenfor med nedsatt arbeidsevne, mens 455 står utenfor av andre grunner.
  • Totalt i alle aldersgrupper var det ved utgangen av august 2092 arbeidssøkere og 3902 med nedsatt arbeidsevne på Øvre Romerike.
 
Bistår: Nav gjør alt de kan for å få arbeidssøkere ut i jobb. Line Svindal (markedsrådgiver), Gry Hosøy (leder Nav Ullensaker) og Fikret Mahmuljin (ungdomsveileder) håper Jan Stavnsborg lykkes.
Foredrag: Marco Elsafadi var én av foredragsholderne under ungdomskonferansen. Han snakket om ansvar, livskvalitet og sunt selvsnakk.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no