17. aug
Stortrives i snøen i Hurdal. Tre av dem kommer fra Iran, én fra Afghanistan. Felles for Farid Karimi (28), Mosa Farvestifter (32), Saivan Karimi (26) og Sprang Ghavami (34) er at de stortrives i Hurdal. Nå har de vært i kommunen i to måneder og håper å bli mye lenger.
 
Haraldvangen vil starte ordinært asylmottak for 200 flyktninger
HURDAL. Får Haraldvangen ja på søknaden om å starte ordinært asylmottak, kan de få huse 200 flyktninger.

Publisert: 11.jan.2016 15:27
Oppdatert: 27.jan.2017 13:51

I så fall blir det bare drift av asylmottak i kontraktsperioden på tre år.
De siste årene har det vært et rikholdig aktivitetsprogram på idylliske Haraldvangen ved Hurdalssjøen med leirskoler, ferieaktiviteter for funksjonshemmede, kurs- og konferanseaktiviteter og søndagslunsj. Parallelt med dette har Haraldvangen de siste månedene vært midlertidig asylmottak. Nå har de søkt UDI om å bli ordinært asylmottak med plass til 200 flyktninger. Anbudet avgjøres i løpet av januar.
- Blir det leirsted til sommeren uansett?
- Nei, ikke uansett. Ikke hvis vi får kontrakt med UDI og det blir ordinært asylmottak. Da blir det bare det, og vi stopper med alt annet i kontraktsperioden, sier daglig leder på Haraldvangen, Tor Hurlen, til EUB.
LES OGSÅ: Vurderer å bli akuttmottak for flyktninger

Kjøpte Haraldvangen

Tidligere var det totalt 23 aksjonærer i Haraldvangen AS, som sammen eide Haraldvangen. Før jul sikret Tor Hurlen seg 65 prosent av aksjene i selskapet, mens Granås Holding AS eier de resterende 35 prosentene.
- Det er spennende å drive med noe annet. Vi har gjort jobber der tidligere, blant annet hadde vi en del av utbyggingen da de utvidet hotellkapasiteten. En kan like godt drive med dette som å ha pengene i banken. Det gir ingen avkastning om dagen, sier styreleder Rune Granås i Granås Holding AS. Verken han eller Tor Hurlen ønsker å kommentere kjøpesummen.
I øyeblikket bor det 70 flyktninger på Haraldvangen. Men dette antallet kan økes betydelig om Hurlen og co. får det som de ønsker.
- Hvor lang kontraktsperiode som ordinært asylmottak er det snakk om?
- Den er på tre år.
- Har UDI vært her oppe?
- Ja, de var her nå på fredag.
UDI jobber fortsatt tett med tilbydere av nye overnattingsplasser for å øke kapasiteten i mottakssystemet.
LES MER: Haraldvangen tar imot flyktninger

Fokus på ordinære asylmottak

UDI konsentrerer seg nå om å opprette vanlige asylmottak som skal drives over en lengre periode, og det ble nylig avholdt en konkurranse om drift av 30.000 nye mottaksplasser over hele landet. Det vil også sannsynligvis bli lyst ut nye konkurranser i 2016. Fra UDI får EUB opplyst at de ikke har kapasitetsproblemer på kort sikt, men at det er cirka 10.000 mennesker i midlertidig innkvartering som hoteller, leirsteder og liknende. Disse ønsker UDI å flytte over i ordinære asylmottak så raskt som mulig, og slik sett har Haraldvangen også tilpasset seg den nye hverdagen gjennom sin søknad som altså sluttbehandles nå i januar.

Fakta om Haraldvangen

Er i dag et moderne kurs- og konferansesenter for næringslivet og lag og organisasjoner. I tillegg drives det leirskole og gjennomføres avlastningsopphold for grupper som trenger spesiell tilpasning eller oppfølging.
Hele sommeren har de ferie og leire for barn og unge funksjonshemmede og på vinteren har de danske funksjonshemmede på vinterferie.
Haraldvangen AS ble etablert av de ansatte i mai-07, som en konsekvens av at Norges Røde Kors ville legge ned stedet. De ansatte fikk ta over vederlagsfritt. Dette gjorde de uten å legge inn noen klausul om videre salg.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no