16. jun
 
Hedret veteraner
I år er det 40 år siden UNIFIL ble opprettet. For over 22.000 nordmenn betød det lengre perioder som FN-soldat i Libanon.

Publisert: 08.apr.2018 14:00
Oppdatert: 06.apr.2018 15:16

I påsken 1978 sendte Norge sine første soldater til UNIFIL-operasjonen i Libanon. I år er det også 20 år siden Norge avsluttet sitt bidrag der. Fredag hedret Forsvaret veteranene som tjenestegjorde der, og på 32 steder landet rundt fikk over 2300 veteraner medalje for sin innsats. 63 veteraner fra vår region ble dermed invitert til Sessvollmoen – og de fleste hadde takket ja.

SÅ PÅ SCUD-RAKETTENE

Kurt Kristoffersen fra Ullensaker var en av de mange tusen unge nordmenn som satte kursen sørover ikledt grønn uniform og blå beret som FN-soldat.

– Jeg tjenestegjorde i tre kontingenter, 1990/91 og 1993. Alt i alt var det en fin opplevelse, selv om jeg var mye på vakt, sier han.

KRONPRINSEN TIL SESSVOLLMOEN: - Husker lagfølelsen best

– Hvorfor meldte du det til tjeneste?

– Eventyrlyst antakelig. Jeg var ung og fri og frank, og jeg angrer absolutt ikke på at jeg dro nedover. I ettertid kan jeg si at vi som dro fikk litt perspektiv på saker og ting.

– Noe spesielt du husker derfra?

– Gulfkrigen startet i min første kontingent, og det innebar at vi ikke hadde permisjon på fem måneder. Vi så Scud-rakettene som fôr over nattehimmelen på vei mot Israel, og hørte drønnene da de traff bakken, forteller Kristoffersen som i dag jobber som formannskapssekretær i Ullensaker kommune.

BLE YRKESOFFISER

Roar Johnsen fra Jessheim fikk også medalje fredag. Han tjenestegjorde i UNIFIL i 1989/90. Siden tok han Krigsskolen og var yrkesoffiser i 16 år.

– Jeg trivdes godt i Libanon. Senere var jeg en kort periode i Zimbabwe for FN, der vi skulle trene opp afrikanske personell til FN-tjeneste på eget kontinent, sier han.

Men Johnsen var i UNIFIL, mistet menig Rune Opland fra Norland livet på stedet da patruljen han var en del av ble angrepet av Hizbollah. Han og en annen soldat gikk 30–40 meter foran kjøretøyet sitt for å sjekke veien for miner, da det smalt fra et maskingevær.

– Hvordan påvirket det dere å miste en soldatkollega?

– Vi var jo unge og ikke forberedt på slikt, sier Johnsen.

IKKE FØR I 2000

Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner ble innstiftet først i år 2000. Mange veteraner hadde derfor ikke fått medalje for tjenesten sin, før nå i forbindelse med jubileet.

Til tross for at UNIFIL var ment å være en midlertidig fredsbevarende operasjon, dreide oppdraget seg ofte mer om å holde partene fra hverandre i et område preget av ufred. Operasjonen ble noe helt annet enn hva mange hadde sett for seg, og ble etter hvert et permanent militært bidrag.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no