18. aug
 
Henger tyske dubbere på veggen i London
LONDON. Jørn Tomter fra Kløfta er aktuell med en ny fotoutstilling i London. Han har latt seg fascinere av hvem stemmene på dubbede filmer er.

Publisert: 21.mar.2017 08:42
Oppdatert: 22.mar.2017 08:34

Det hele startet da Kløfta-fotografen Jørn Tomter bodde i Berlin. For i Tyskland er det vanlig å legge tysk lyd oppå filmlyden. Dermed hører ikke tyskere flest hvordan Nicolas Cage eller Scarlett Johansson egentlig høres ut, men i stedet stemmen til en tysk dubber. Og det er hvem disse skuespillerne er, dem som blir det tyske alter egoet til Kirsten Dunst og Samuel L Jakson, Jørn Tomter har forsøkt å finne ut av.

UTSTILLING I LONDON

Jørn Tomter har jobbet med prosjektet i lang tid allerede, men er ikke ferdig.

– Nei, det er et pågående prosjekt og jeg vil legge til flere portretter etter hvert, sier Jørn Tomter.

Han forklarer at fotografisk er de tyske «dubberne» interessant rent fotografisk.

LES OGSÅ: - Har alltid med meg kameraet mitt

LANG TRADISJON

– Tyskland har en lang tradisjon når det gjelder dubbing av filmer. De fleste dubberne er skuespillere, og stemmene deres er velkjent. Men ansiktene er det veldig få som kjenner, sier Tomter.

– Og disse låner altså ut stemmene sine til verdens mest berømte skuespillere, uten at noen vet hvem de er. Det er fascinerende, sier han.

STILLER UT I HACKNEY

Og årsaken til at Jørn Tomter stiller ut i London, er enkel: Han bor der. Utstillingslokalet er The Castle Cinema, et nylig restaurert fotogalleri. Hackney er også området Tomter har engasjert seg personlig i, med prosjektet I Love Chatsworth Road, en lokalavis med fokus på fotografi og som har til hensikt å speile menneskene som gjør dette området til hva det er.

IKKE FØRSTE GANG

Det er ikke første gang Jørn Tomter stiller ut. Det var faktisk via en eksamensutstilling fra London College of Printing at han ble «oppdaget» av Getty Images of fikk sine første oppdrag. Etter det har han utgitt flere bøker og arrangert flere utstillinger. En av de mest omtalte prosjektene er «The Norwegian Way», et prosjekt for å dokumentere den norske russetradisjonen. Han har også laget «200 in 2», hvor han fotograferte 200 mennesker på Kløfta i løpet av to dager.

– Det var et prosjekt jeg alltid hadde hatt lyst til, sier Tomter.

OPPMERKSOMHET FRA BBC

Det nyeste prosjektet, «Dubbers», har fått mye oppmerksomhet. Flere lokale aviser og magasiner har gitt utstillingen plass. Også BBC har lagt merke til prosjektet, og presenterer flere bilder i «In Pictures»-spalten.

– Det er selvsagt veldig moro, sier Jørn Tomter.

LES OGSÅ: Fotografen våknet mens han bygget modellfly

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no