18. jul
FISKEVAKSINER: Morten Nordstad (t.v.), president i Pharmaq sammen med produksjonssjef Lill Aarseth og prosjektleder Simen Martens Kristoffersen gleder seg over åpning av selskapets nye fabrikk på Kløfta.
 
Her åpner verdens største virusfabrikk
Mellom bobiler, takstein og baderomsfliser ligger verdens største virusfabrikk. Kløfta vant konkurransen blant 50 alternativer i hele Europa.

Publisert: 04.des.2017 21:00
Oppdatert: 05.des.2017 09:30

For å slå det fast med en gang: Det er umulig å lage en mer steril fabrikk en den Pharmaq har bygget i Dyrskuevegen på Kløfta. I den science fiction-aktige produksjonsfasiliteten finnes ikke en eneste bakterie eller virus, bortsett fra de virusene som skal være der. Garantert.

Da vaksinefabrikken fikk sin produksjonstillatelse 1. november pustet prosjektleder Simen Martens Kristoffersen lettet ut. Det markerte slutten på en flere år lang prosess. Samtidig var det duket for åpningen av noe helt unikt på Kløfta.

– Det finnes ikke maken i verden, sier han.

Pharmaq har spesialisert seg på produksjon av virusvaksiner til oppdrettsnæringen. Og det er ikke bare norsk laks som holder seg frisk ved hjelp av vaksinene: Mærefisk over hele verden blir injisert med de døde virusene, for om lag 70 prosent av alt som produseres eksporteres. For i Norge finnes verdens fremste kompetanse på aquabiologi, og med etableringen av Pharmaq konsentrer denne kompetansen seg om Kløfta og Romerike.

Og nettopp kompetansen og nærheten til den norske oppdrettsnæringen var utslagsgivende for at Pharmaq til slutt valgte Kløfta.

– Vi vurderte over 50 ulike lokasjoner i hele Europa. Til slutt bestemte vi oss for Kløfta. Det handler om at Norge er fremst i verden på forskning i marine miljøer, og vi har en oppdrettsnæring som har kommet veldig langt. Vi samarbeider hver eneste dag med både næringen og forskningsmiljøene, og nærhet er viktig, sier Morten Nordstad, administrerende direktør i Pharmaq.

Det er slett ikke tull at fabrikken er verdens største virusfabrikk. Det handler om metoden for å lage vaksiner. Veldig enkelt forklart: Inne på fabrikken dyrkes fiskeceller, som etter å ha vokst en stund, ofte i flere måneder, blir utsatt for ulike typer virus. Når viruskulturene har vokst seg store nok, blir mikrobene drept. Gjennom en rekke avanserte prosesser blir denne materien gjort om til vaksiner som injiseres i levende fisk. Ingen annen fabrikk i verden produserer per i dag like mange levende virus som i lokalene på Kløfta.

Fabrikken sysselsetter i overkant av 20 personer. Produksjonssjef Lill Aarseth sier at alle ansatte blir med fra Oslo.

– Vi flytter fra Oslo til Kløfta. Lokalene vi hadde der var for små, og umoderne. Dessuten ønsket huseieren å bruke bygget til noe annet. Nå får vi hypermoderne fasiliteter, og de ansatte blir med på flyttelasset, sier Aarseth.

Fakta om fabrikken

  • Pharmaq fikk 1. november tillatelse til å starte fiskevaksineproduksjon i en splitter ny fabrikk på Kløfta.
  • Selskapet valgte Kløfta foran 50 ulike alternativer i Europa på grunn av nærhet til kompetanse og marked.
  • Pharmaq har spesialisert seg på produksjon av vaksiner til oppdrettsfisk.
  • Fabrikken kan produsere flere hundre millioner vaksiner årlig, og 70 prosent av produktene blir eksportert til oppdrettere over hele verden, fra det fjerne Asia til USA.
  • Fabrikken sysselsetter i overkant av 20 personer.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STERILT: I den science fiction-aktige produksjonsfasiliteten finnes ikke en eneste bakterie eller virus, bortsett fra de virusene som skal være der. Garantert. Foto: Pharmaq
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no