23. apr
FORTSATT PÅ FM-NETTET. Programleder Trond Harald Hansen i Radio Metro Romerike/The Beat forsikrer lokalbefolkningen om at de ikke trenger å oppgradere til DAB med det første for å lytte til lokalradioene i Norge.
 
Her er alt du trenger å vite om DAB, FM og den nye radiohverdagen
SUNDET. De store radiokanalene forsvinner fra FM-frekvensene i løpet av 2017, men mange nærradioer fortsetter som før i flere år til.

Publisert: 28.des.2016 22:46
Oppdatert: 27.jan.2017 14:50

- Det er litt feilinformasjon ute og går. Mange sier at FM-nettet slukkes. Det gjør det ikke. P4, Radio Norge og alle NRK-kanalene fortsetter kun på DAB i løpet av neste år, men vi og 214 nærradiostasjoner fortsetter som før. Det er det viktig at folk er klar over, sier programleder og eidsvolling, Trond Harald Hansen, i Radio Metro Romerike/The Beat.

For halvannet år siden bestemte Stortinget at Norge skal bli det første landet i verden med heldigital radio. I praksis betyr det at du snart kun kan høre de største radiokanalene gjennom DAB. Men, og dette er viktig; Det vil fortsatt være mulig å høre 215 nærradiostasjoner på FM-nettet, i hvert fall fram til 2022.

LES OGSÅ: Leder: FM DAB(b) er av

Kan oppgradere med adapter

- Enkelte politikere har uttalt at vi kan sende alle FM-radioene våre til Sverige eller et annet land. Men dette er ikke noe poeng. Vi kan fortsette å lytte til nærradiostasjonene på FM-nettet, eventuelt oppgradere til DAB med en adapter. Det er enkelt og fungerer fint, poengterer Hansen.

De store radiokanalene, samt lokalradioene i byene, forsvinner fra FM-båndet region for region. 20. september i 2017 vil FM-senderne slukkes for NRK-kanalene. 8. desember skjer det samme for P4, Radio Norge og lokalradioene i byene. I Norge har vi nå en ny standard som lyder navnet DAB+. Dette regnes som en videreutvikling av DAB (Digital Audio Broadcasting). Denne skal gjøre det mulig å få plass til enda flere kanaler i DAB-nettet. Årsaken til at DAB+ innføres er hovedsakelig at det skal gi bedre lydkvalitet - uten skurring. I FM-båndet var det kun plass til fem riksdekkende kanaler. På DAB+-nettet er kapasiteten per nå fem ganger så mange.

LES OGSÅ: Mer radio og flere kanaler

250.000 lyttere i uka

Ifølge siste måling (Kantar TNS) hører litt over 7.000 personer på Radio Metro Romerike/The Beat til enhver tid. Ukentlig er det cirka 250.000 personer totalt.

- Vi har konsesjon for utbygging av lokalradio flere steder. Dette gjelder i Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland og Buskerud. Det er vi i full gang med. I fem år til kan du fortsette å høre på oss, både på FM og DAB, sier Hansen.

Han forteller at Radio Metro Romerike/The Beat også sender på DAB i dag.

- Dette nettet har vært driftet av en annen operatør. Dekningen har stedvis ikke vært god nok på grunn av prøvedrift. Vi overtar som operatør for det lokale DAB-nettet 1. januar, og håper å kunne tilby bedre dekning i løpet av den måneden i 2017. Ønsket og tanken er at DAB+ skal gi tilsvarende eller bedre kvalitet på lyden sammenlignet med et godt FM-signal. Men meningene om dette er delte. Den tradisjonelle radiosusen blir det uansett slutt på. Med DAB+ er det enten signal eller intet signal.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no