24. apr
SKITTEN: Da snøen falt var den hvit og jomfruelig, men etter noen måneder i deponiet på Jessheim kommer den skitne sannheten til syne. I takt med at smeltevannet renner ned i en kum, blir forurensingen liggende igjen.
 
Her er restene etter snøen fra i vinter
Til tross for rekordvarm start på sommeren ligger det fortsatt igjen snø fra vinteren på Jessheim.

Publisert: 27.jun.2018 12:00
Oppdatert: 26.jun.2018 15:45

Den gamle kontrollplassen til Statens vegvesen langs Trondheimsvegen på Jessheim nord er Ullensakers snødeponi, og ble fylt opp med snø i vinter. Flere uker med sterk sommervarme har redusert mengden, men fortsatt ligger beviset på en snørik vinter der.

ENESTE DEPONIET

– Den plassen er det eneste snødeponiet vi har. All snø vi fjerner fra tettbygde strøk i og rundt Jessheim sentrum blir fraktet dit. Vi tok over plassen etter Statens vegvesen i sin tid, og har brukt den som deponi i 20–30 år, sa avdelingsleder Svein-Arne Kværner, i driftsavdelingen for vei, vann og avløp i kommunen i vinter.

Snøen som nå smelter sakte i sommervarmen, inneholder også snø som fra Vegvesen.

– Det var de som brukte plassen mest, sier Kværner nå.

– Hvor blir det av vannet når snøen smelter?

– Det er sluk på plassen, og opplegget er at de leder vannet mot overvannsbassengene nede ved E6. Røret fra plassen rekker ikke helt ned dit, så smeltevannet blir renset litt på sin ferd gjennom grusmassene i skråningen. Men det ender ikke i naturen, sier Kværner.

Avdelingen har folk som sjekker haugen, for i takt med snøsmeltingen ligger det igjen grus, sand og søppel. Plassen blir derfor feid i takt med at snøen forsvinner.

– Vi følger opp dette, sier han.

MENGDER

1. februar var 77 cm snø på Ukkestad i Nannestad, det rekord etter 1994. Stadige og store snøfall gjorde at snømåkerne jobbet på høygir for å holde veier og fortau snøfrie, men likevel rant klagene inn. Snøproblemet ble til og med tema i kommunestyremøtet i februar. Der redegjorde ordfører Tom Staahle for utfordringene kommunen sto ovenfor, blant annet fordi ansvaret for å holde veier frie for snø er fordelt på kommune, fylke og private.

– Snø er et tidsaktuelt problem og jeg får mange spørsmål om nettopp dette. Vi har gjentatte ganger bedt Vegvesenet om å rydde sine veier. Dessuten er vi i gang med å skrape våre egne, men vi har en utfordring med tanke på snødeponering, sa han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no