19. aug
DEN MYKE: Midt oppi trafikkaoset dukker det opp en gutt på sparkesykkel. Det er Leon Klavenes. Han berger seg over vegen - men ikke uten risiko. For noen uker siden holdt det på å gå skikkelig galt. Leon ble nær påkjørt av en buss utenfor skolen.
 
Her kommer Leon seg trygt over, for litt siden gikk det nesten helt galt
En gutt på sparkesykkel midt i et kaos av busser og biler. Det er rått parti som han er dømt til å tape om det skulle gå galt. Slike situasjoner er det flere av utenfor Vilberg barneskole om morgenen.

Publisert: 30.okt.2017 21:00
Oppdatert: 30.okt.2017 21:33

På noen minutter endrer trafikkmønsteret seg utenfor skolen. Klokka 07.45 er det forholdsvis rolig, men i løpet av minutter eksploderer trafikken: Busser, biler, motorsykler, gående og syklende skaper en uoversiktlig og farlig trafikksituasjon.

Mandag var ordføreren i Eidsvoll, John-Erik Vika, leder hovedutvalg for oppvekst og kultur, Torill Altenborn, og skolesjef Rune Holm på plass for selv å se på utfordringene på vegen utenfor skolen. De ble fort enige om at her må det settes inn tiltak for å hindre at ulykker skjer. For noen uker siden organiserte pensjonister seg for frivillig å stå trafikkvakter utenfor skolen på morgenen den halvtimen det står på som verst.

Midt oppi det hele kommer renovasjonsbilen kjørende. Mandag skal det tømmes søppel i Tynsåkvegen. Bilen stopper midt i bakken, og det danner seg en kø av busser og biler bak. Innimellom der går hundrevis av elever på veg til skolen.

Politikere og skolesjef står på gangfeltet og betrakter kaoset.

Så dukker det opp en gutt på sparkesykkel. Det er Leon Klavenes, som går på Vilberg skole. Han står og venter på å komme over vegen. Bilene stopper, og han kommer seg helskinnet over til midtrabatten, hvor han igjen må vente på «grønt lys» før han sparker over vegen og berger seg opp på fortauet.

LES OGSÅ: Trafikksituasjonen er så utfordrende at FAU nå ser etter frivillige som kan passe på barna

BLE PÅKJØRT AV BUSSEN

Det er ikke første gang Leon er ute i hardt vært når han skal til skolen. For en tid tilbake holdt det på å gå helt galt.

– Leon var nær ved å bli påkjørt av en buss, forteller moren, Tone Merete Klavenes. Hun forteller at sønnen hadde utrolig flaks. Det var bare sekunder om å gjøre.

– Leon fikk kastet seg unna, men sykkelen ble et vrak. Han hadde merker etter hjulet på skotuppen. Han fikk krøllet tærene sammen inne skoen. Det reddet dem, forteller Tone Merete.

– Sønnen min er en forsiktig type som ikke buser på. Vi priser oss lykkelige for at det ikke gikk helt galt. Det er rett og slett livsfarlig utenfor Vilberg skole på morgenen. Blir ikke noe gjort snart, kan noe fatalt skje, sier Leons mor.

FLERE OG FLERE

– Det blir flere og flere som skal ferdes på samme sted til samme tid - busser, biler, gående og syklende. Alle som skal til videregående skole og til ungdomsskolen må forbi Vilberg skole, og det busser som stopper på begge sider av vegen for å slippe av elever, sier skolesjefen.

En av pensjonistvaktene, Vidar Sollihøgda, forteller at når bussen stopper utenfor Shell for å slippe av skoleelever, så går elevene over vegen både foran og bak bussen.

– De har ikke tid til å vente til bussen har kjørt, sier han. Ordføreren mener at foreldrene må respektere trafikken og parkere på Prix for å slippe av ungene sine i stedet for stoppe utenfor skolen.

– Det var ille for mange år siden, og bedre har det jo ikke blitt, sier Altenborn.

– Ser dere umiddelbart noen forbedringstiltak her?

– Kanskje Tynsåkvegen fra krysset til Shell og opp til innkjøringa til videregående burde bli stengt for gjennomkjøring i morgenrushet? sier Altenborn.

– Bedre lyssetting og skilting, foreslår ordføreren.

Både de og skolesjefen er enige om at noe må gjøres. Nå skal saken opp til politisk behandling.

– Noen tiltak kommer garantert til å bli igangsatt. En slik trafikksituasjon kan vi ikke ha ved Vilberg skole, sier Vika.

LES OGSÅ: Skolebygging på Tynsåkjordet billigst

 
OVER: Ordfører John-Erik Vika tar seg over vegen, tett fulgt at to elever. Pensjonist Vidar Sollighøgda bidrar til at de tre kommer seg trygt over på den andre siden.
BUSSER: Bussene skal levere elever til tre skoler: Eidsvoll videregående, Vilberg ungdomsskole og Vilberg barneskole.
DEN MYKE: Midt oppi trafikkaoset dukker det opp en gutt på sparkesykkel. Det er Leon Klavenes. Han berger seg over vegen - men ikke uten risiko. For noen uker siden holdt det på å gå skikkelig galt. Leon ble nær påkjørt av en buss utenfor skolen.
DEN MYKE: Midt oppi trafikkaoset dukker det opp en gutt på sparkesykkel. Det er Leon Klavenes. Han berger seg over vegen - men ikke uten risiko. For noen uker siden holdt det på å gå skikkelig galt. Leon ble nær påkjørt av en buss utenfor skolen.
Fakta
 • Det er snart 100 år siden Vilberg skole ble bygget.
 • Den gangen var hest og kjerre det vanligste framkomstmiddel.
 • Elevtallet er mangedoblet siden den gang, og i dag går store busser og biler tett forbi skolen med 350 elever.
 • Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

  Administrerende direktør:Eva Holmgren »
  Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
  Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
  Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
  Salgssjef:Tina Berger »
  EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
   
  EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
   
  Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no