25. jan
 
Her ligger sykler til stor verdi under vann
SUNDET. Blitt frastjålet sykkelen og lurer på hvor den er? Den kan ligge på dypet i Vorma. – En uakseptabel måte å behandle naturen på, sier politiet.

Publisert: 08.mai.2017 12:00
Oppdatert: 08.mai.2017 14:04

– Se der. Og der. Det flommer over av sykler her. De ligger tett i tett. Sundet-entusiast Rune Storsve – selv bosatt på Holstangen et par sykkeltråkk fra sentrum – viser fram alle syklene som ligger henslengt og dumpet i og rundt Vorma. Det er kanskje en overdrivelse å si at de fortsatt har stor verdi. Til det har de fleste fått for mye rust og for mange skavanker. Men det er hevet over tvil at de hadde stor verdi for mange den gangen de var i bruk.

– Det er ikke enkelt å vite hvor sykkelen din er blitt av eller finne den igjen, når den ligger på bunnen av Vorma, poengterer Storsve. Han har gått opp og ned langs Vormas bredd og observert en stor mengde sykler.

– Det nærmer seg hundre i tallet. Egentlig bare trist. Det kan ligge sykler for 200.000 kroner, bare i dette området.

Søker eier til sykkel

Henrik Holum fant en fin sykkel i nærområdet i forrige uke. Han la ut et bilde av den på Facebook.

«Denne lå godt inngrodd i en busk på Holstangen. Noen som har sett den før, eller vet hvem som kan eie den? Artig sykkel, så tipper noen savner den», skrev han i innlegget.

– Jeg fikk tips fra en nabo om den. Ikke fått noen respons foreløpig. Jeg synes det er utrolig trist. Om man må «låne» en sykkel på stasjonen, sett den i det minste utenfor så man kan finne den igjen. Jeg vokste opp rundt kirka, og da forsvant det innimellom sykler, men ofte kunne vi da hente de på stasjonen etterpå, sier Holum. Han håper noen som ser bildet av sykkelen kjenner den igjen, slik at de kan få den tilbake.

Politiet reagerer

Lensmann Jan Vidar Karlsen reagerer med vantro på sykkelfunnene i og rundt Vorma.

– Det er en måte å behandle naturen vår på som ikke er akseptabel. Dette dreier seg om verdier, og går dermed utover noen, sier han. Karlsen antar at de fleste syklene som er dumpet slik, er stjålet. Lokalt har han ikke noe tall på hvor mange sykler som meldes stjålet årlig, men Falck Sykkelregister anslår at det stjeles 55.000 sykler til en samlet verdi av 275 millioner kroner årlig i Norge. Det vil si at det stjeles 150 sykler – hver eneste dag. I 2011 ble det anmeldt 14,706 sykkeltyverier i Norge. En god regel – ifølge Falck – er å gange dette tallet med fem.

– Det er helt sikkert en del mørketall, sier Karlsen.

– Dreier det seg i noen tilfeller om forsikringssvindel, slik vi ser i forhold til dumping av biler?

– Nei, det har vi ingen holdepunkter for å si. Politiet vil nå vurdere hva som skal gjøres med alle de dumpete syklene.

Hold deg oppdatert på det som skjer der du bor. Bli abonnent på EUB.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
I KLINA. Her ligger én av syklene som er dumpet. Der blir det liggende en stund, om ingen henter den.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no