20. sep
SUKSESS: Sykepleierne Anita Thancke og Elisabeth Gjestad i Ullensaker kommune, står bak de obligatoriske kursene som alle flyktninger som kommer må gjennom. – Noen må ivareta helsen deres, de står jo uten fastlege, sier de.
 
Hjelper flyktninger rundt i systemene
Flyktninger i Ullensaker kommune må på kurs.

Publisert: 18.okt.2017 19:00
Oppdatert: 20.okt.2017 09:13

Ressurssenter for Migrasjonshelse i Forebyggende avdeling ved Jessheim helsestasjon har det siste halve året arrangert obligatoriske helsekurs for flyktninger som skal bo her.

– Dette gjelder også familiemedlemmene som kommer til Norge som familiegjenforente, påpeker avdelingsleder Torill Hjerpaasen.

EKSPERTISE

Det er psykiatrisk sykepleier Anita Thancke og flyktningsykepleier Elisabeth Gjestad som holder kursene på helsestasjonen. 

– En sak er at en del flyktninger som kommer til landet vårt må sjekkes for tuberkulose, avhengig av hvilke land de kommer fra. Men uansett er dette mennesker i ulik forfatning og siden de ikke har fastlege den første tiden må noen ivareta helsen deres, sier Gjestad. 

Vel så viktig for mange er å få på plass gode rutiner i hverdagen.

– Alt fra god nattesøvn til å spise regelmessige. Mange har vært på flukt lenge, trenger medisiner som de har vært uten i lengre tid, nye briller eller har behov for å mestre hverdagen sin igjen. Vi hjelper dem derfor rundt i systemet og lirker det på plass for dem, sier Thancke. 

På toppen av det hele blir hvert enkelt menneske kartlagt med tanke på egen helse.

– Noen av dem som kommer er høyt utdannet og kan sluses fort gjennom byråkratiet, andre trenger mer støtte for å klare seg på egen hånd. Vi må ikke glemme at noen av disse menneskene har gjennomgått mye ekstremt og dessuten kan lide av alvorlige tilstander, sier de to. 

8 KURSDAGER

Ressurssenter for Migrasjonshelse har satt sammen åtte kursdager i hver kurspakke med ulike temaer, som en del av introduksjonsprogrammet i NAV for flyktninger. De to sykepleierne starter kurset ganske enkelt med å snakke om norsk kultur og hvordan finne seg selv her. Så følger temaer som barneoppdragelse, kvinnehelse og lovverket. Rett og slett betydningsfull veiledning for livet deres i Norge.

– Og ikke minst snakker vi om klimaet vårt. Vi nordmenn kan jo dette, men mange flyktninger aner for eksempel ikke hvordan de skal kle seg riktig om vinteren. Vi legger vekt på dialog, og planen er at dette programmet skal rulle og gå så lenge det er et behov i Ullensaker. Allerede denne uken starter et nytt kurs. Alt handler om å forebygge, understreker Gjestad. 

Så langt har 28 flyktninger væt gjennom kursene på helsestasjonen.

– Hvordan har reaksjonen deres vært?

– De har vært veldig begeistret og flere sier at dette er noe alle flyktninger bør være med på. Både menn og kvinner kurses, og på flere av kursene må begge kjønnene møte samtidig. De sier også at de har fått mange gode råd med på veien, sier Thancke.

En ny verden

På kurset nylig traff EUB åtte syriske menn. For ikke å hemme dem i å snakke åpent, forlot vi rommet ved kursstart, men rakk å høre en av oppgavene de skulle diskutere den dagen.

– Tenåringsdatteren din vil være med to gutter på kino. Hvordan forholder du deg til dette?

Med andre ord – mennesker fra en totalt ulik kultur må ta inn over seg våre dagligdagse handlinger. I pausen fortale de hva de synes om kurset.

– Veldig nyttig, for Norge er svært forskjellig fra der vi kommer fra. Men vi trenger mye mer tid for å lære alt vi vil vite om dette landet, det holder ikke med bare åtte timer, sier en av dem.

En annen forteller om forskjellen han opplever etter nordmenn blir 18 år.

– I Syria er foreldrene dine alltid foreldre, helt til du dør. Vi passer på barna våre gjennom hele livet selv om de er gift. 

En tredje synes vi nordmenn er innesluttet.

– Det er umulig å få kontakt med mange nordmenn, det virker som om dere vil være for dere selv. Derfor er det vanskelig å få snakket ordentlig med dere, sier han.

LES OGSÅ: Ullensaker får integreringsskryt

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KURS: – Veldig nyttig med kurs, men vi må ha mange flere timer for å lære alt om Norge, sier flyktningene selv.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no