12. nov
FORSKER: Ragnvald Holst-Larsens nye forskningsprosjekt skal hjelpe ungdom som sliter med å fullføre videregående.
 
Hjelper ungdom som dropper ut av videregående skole
Ragnvald Holst-Larsens nye forskningsprosjekt skaffer ungdom kompetansebevis, uten at de må fullføre videregående.

Publisert: 31.jul.2018 14:00
Oppdatert: 31.jul.2018 15:20

Ragnvald Holst-Larsen har jobba 17 år som lærer. Når han nå skal ta doktorgrad på OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus), har han valgt å hjelpe ungdommer som sliter med å fullføre videregående skole. De vil han hjelpe til å få en utdanning og en fot innenfor arbeidslivet.

– Doktorgradsavhandlingen min handler om å vise fram en alternativ måte å ta en utdannelse på. Om det tar litt lengre tid, så er det tid du får brukt på praktiske ting, forklarer Holst-Larsen.

Grunnkompetanse

Han prater om et prøveprosjekt i lærerkandidatordningen. Ordningen er et alternativ for dem som syns det er vanskelig å fullføre et fag- eller svennebrev, men som likevel vil ha et kompetansebevis. Beviset får man gjennom en opplæringskontrakt med en bedrift, som gir grunnkompetanse.

Det er denne ordningen Holst-Larsen nå setter i system. Han åpner opp Mago B-bygget ved Andelva på Eidsvoll Verk, for ungdommer som ikke klarer å fullføre videregående. Der skal han hjelpe dem med praktisk opplæring, og med å finne bedrifter som kan lære dem opp.

Etter man har tatt lærerkandidatprøven, får man et kompetansebevis, som er en liste over det man kan. Denne kan man sammenligne med kravene for fagbrev, slik at man ser hva man mangler.

– Det er vår oppgave å finne ut hva de er gode på, hva de er motivert til, og hva vi kan få til sammen, sier Holst-Larsen.

Praktiske oppgaver

Opplegget ligger under Omsorgsverket, som fra før driver mat- og klesutdeling fra Mago B. Det er i Omsorgsverket at ungdommene vil få sine første erfaringer.

– Vi er først et halvt år her inne, og jobber med praktiske oppgaver. En av de første tingene vi gjør, er at ungdommene tar med seg litt klær ut på et marked i Oslo, og trener på salg, forklarer Holst-Larsen.

salg

Alle som blir med i Holst-Larsens prosjekt, vil komme til å jobbe med noe innen salg. Det er der Holst-Larsen har sin erfaring, og det er der han føler han kan bidra mest.

– Så skal de arrangere konserter og drive markedsføring og salg, sier Holst-Larsen.

Det som er felles for alle ungdommene som skal gjennom prosjektet, er at de skal ha prøvd seg på videregående. Om de klarte seg i kort eller lengre tid, eller om de strøk i et eller flere fag, har ingenting å si.

– Vi skal ikke ta dem rett fra ungdomsskolen. Man skal se om det vanlige systemet fungerer først, forklarer Holst-Larsen.

Fakta

  • En lærekandidat har mål om å ta et kompetansebevis.
  • Kompetansebeviset er mindre omfattende enn fag- eller svennebrev.
  • Lærekandidat kan være et alternativ for deg som vet det kan bli vanskelig å fullføre et fag- eller svennebrev. Lærekandidat er en grunnkompetanse, som kan bygges videre til yrkeskompetanse.
  • Som lærekandidat inngår du en opplæringskontrakt med en lærebedrift.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no