20. apr
FARE: Det er om høsten de fleste kollisjonene med dyr inntreffer. Denne bilen traff en elg. I dette tilfellet ble det ingen personskader.
 
Høsten er høysesong for kollisjoner med dyr
ØVRE ROMRIKE: Nærmere 800 bilister har ifølge Gjensidige fått et ublidt møte med dyr i løpet av fjerde kvartal de siste ti årene på Romerike. I tillegg kommer de skadene som ikke er meldt til forsikringsselskapene.

Publisert: 02.okt.2017 06:00
Oppdatert: 29.sep.2017 10:31

– Høstjakta er i gang, og sammen med mørkere kvelder er det noe av årsaken til at høsten er høysesong for påkjørsler av dyr. I oktober går antall kollisjoner med dyr markant opp rundt om i landet, sier bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø.

I løpet av de ti siste årene er det ifølge forsikringsselskapet påkjørt til sammen 431 dyr på Øvre Romerike i fjerde kvartal. Statistikken er hentet fra Finans Norge. 74 tilfeller i Nannestad, 11 i Hurdal, 100 i Eidsvoll, 127 i Ullensaker, 23 i Gjerdrum og 96 i Nes er meldt til forsikringsselskapene. I tillegg kommer de tilfellene som det ikke er meldt ifra om.

Ifølge Gjensidige er det flest kollisjoner i Hedmark og Møre & Romsdal, etterfulgt av Rogaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

– DEMP FARTEN

– Mørke kvelder, sesongtrekk fra sommer- til vinterbeite og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten. Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt når hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen. Demp farten spesielt i grålysningen, i skumringen og ved fullmåne. Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien. Fareskilt for dyr er utplassert langs veien for en grunn, sier Fleinsjø.

KONTAKT POLITIET

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne.

– De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død. Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk og kontakt politiet på 02800. De vil rekvirere viltnemnda, sier Fleinsjø.

Han minner om plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt.

– Å etterlate skadde dyr er straffbart. Du risikerer verken bonustap på forsikringen eller trenger å betale egenandel, sier Fleinsjø.

LES OGSÅ: Kraftig møte med elg

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no