20. jul
VÅR: I mai var det vår på Verket. Nå er en sommer gått, og i helgen er det duket for høst på Verket og i Stallgården. foto: Hege Høst
 
Høsten kommer til Verket med vintage og smed
Det er blitt høst, også på Eidsvoll Verk. I helga blir det mye å se på, handle og kose seg med i historiske omgivelser.

Publisert: 14.sep.2017 09:00
Oppdatert: 14.sep.2017 09:19

Det har blitt en tradisjon at næringslivet og Eidsvoll 1814 sammen markerer høytider og årstider. Julemarkedet har blitt en suksessfull tradisjon, det samme har vårmarkedet – og nå er det altså høst på Verket.

RETRO OG MARKED

Klær, smykker og moteshow – det er mye som skjer i Stallgården, et steinkast fra Eidsvollsbygningen.

Lørdag, under second hand-markedet, er det gjort klart til et moteshow hvor designer Siri Berrefjord, Fretex Jessheim og Kammerpikene viser klær, redesign og smykker. Showet blir ledet av Berrefjord. Hun vil gi gode råd og tips og vil vise klær fra sin nye bok, Redesign.

Erica Mathiesen er smykkedesigner som blant annet er blitt kjent for sine overdådige øredobber, som er så langt fra minimalistiske som det går an å komme. Hun kommer til Stallgården med sine smykker.

I de mange bodene er det både sko, tilbehør, vinylplater, gamle møbler og interiør – og alt er til salgs.

Og blir du sulten av alle disse klærne og pyntetingene, kan du spise boller og vårruller og drikke kaffe.

ÅPNE BUTIKKER

Butikkene på Eidsvoll Verk er, i likhet med de fleste andre forretninger, stengt på søndager – men i slike helger gjør unntak.

Kammerpikene, den lille, men stappfulle, butikken opp i bakken, holder åpent, det samme gjør museumsbutikken. Kaffen holdes varm i Coffee Too i Festivitetens kjeller og i Kafé Standpunkt i Eidsvoll 1814.

MER ENN EIDSVOLLSBYGNINGEN

Eidsvollsbygningen er kjent som Carsten Ankers hjem og huset hvor Grunnloven ble til. Men Anker flyttet ikke til Eidsvoll fordi det var et staselig hus der. Han kjøpte Eidsvoll jernverk og flyttet til Verket for å drive det. Hvert år har Eidsvoll 1814 et kulturhistorisk arrangement som sitt bidrag til de nasjonale kulturminnedagene. Og temaet denne gangen er jernverkshistorien på Verket, som faktisk alle ikke kjenner like godt til.

– Dette skal vi ha mer av i tida som kommer – blant annet får vi nå lagd et flott utendørsmodell av det gamle jernverket som skal settes opp her neste år, forteller førstekonservator Torleif Hamre.

Smeden på Verket hadde en viktig samfunnsfunksjon. Lørdag vil ekteparet Kjellmann-Chapin vise fram hvilken kunst det tradisjonelle håndverket egentlig er. De er begge av de beste i Norge i faget.

Museet byr ellers på visning av det gamle Krutthuset med samling av gjenstander fra jernverket, foredrag «Jernverket på Eidsvoll – drift og eierskap» ved direktør Bård Frydenlund, spesialomvisning i Eidsvollsbygningen og rebusoppgaver for barn.

LES OGSÅ: Aktivitetene fortsetter på Verket

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SMEDEN: Smeden hadde tidligere en viktig samfunnsoppgave. Til helgen kommer Benjamin Kjellmann-Chapin til Eidsvoll 1814 for å demonstrere det viktige håndverket. foto: Eidsvoll 1814
Fakta

Eidsvoll 1814 og næringslivet på Eidsvoll Verk samarbeider om temahelger flere ganger i året.

Det er vårmarked med fokus på hage og planter.

Julemarkedet med julepyntet Eidsvollsbygning, juleting og gaver i Stallgården og åpne butikker, er blitt en attraksjon.

I helgen er det Høstmarked.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no