15. sep
ORDFØRERKANDIDAT: Maren Winnem drømmer om å bli Eidsvolls første kvinnelige ordfører. Men er usikker på om lokalbefolkningen er helt klare for det ennå.
 
Hun som tør å si det andre bare tenker
Maren Winnem er ung, uredd og uten utdanning. En suksessoppskrift som har gitt den frittalende 21-åringen politisk pangstart mot målet om å bli Eidsvolls første kvinnelige ordfører.

Publisert: 03.feb.2018 18:00
Oppdatert: 03.feb.2018 21:15

På barneskolen sitter ei ivrig og skoleflink jente ved pulten sin. Til tross for sin unge alder har hun allerede lært seg bakgrunnen for «gratisprinsippet» i grunnskolen. Samtidig har hun oppdaget at ikke alle har de blyantene og viskelærene de trenger. Plutselig en dag, i et friminutt, sniker hun til seg nøkkelknippet fra læreren og låser seg inn på materiell-lageret. Den engasjerte jenta steller seg opp i korridoren og deler ut blyanter og viskelær til medelevene. Det var Maren Winnem fra Råholt.

LES MARENS FØRSTE INVITERT-INNLEGG: Folkeskikk - en selvfølge 

Allerede da så og tenkte hun på «de svake» og de som sto utenfor, kjempet for likestilling og rettferdighet. Lite visste hun om at det skulle bli hennes politiske kampsaker. Rundt 15 år senere sitter hun nå blant annet som leder i Akershus Unge Høyre og er kommunestyrerepresentant og nestleder i Eidsvoll Høyre.

Tidsfordriv ble livsstil

– Jeg har alltid vært engasjert, men det var først etter terrorangrepene 22. juli i 2011 jeg bestemte meg for å bli politisk aktiv. Utrolig mange ungdommer mistet muligheten til å leve. Til å være politisk aktive. Det var så meningsløst. Der og da bestemte jeg meg for å bli med i politikken og ta del i demokratiet, sier Maren Winnem.

Hun leste seg opp på partiprogrammer, deltok på politiske møter og debatter. Så fant hun stedet hvor hun følte seg hjemme: I Unge Høyre.

– Jeg tenkte og trodde i starten at politikken besto av å delta på massevis av møter. Der tok jeg feil. Det er så mye mer. Vennskap, forstå mekanismer i samfunnet, lære masse nytt og ikke minst alt det sosiale. Det er mer som en livsstil.

Det var i starten ment som hobby og tidsfordriv mens hun gikk på ungdomsskolen.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi tenkt og trodd jeg skulle sitte her som fylkesleder i samme organisasjon, sier hun og ser ut på de hvite fnuggene som hvitkler parkeringsplassen utenfor restaurantvinduet.

Droppet skolen for telefonsalg

Maren gikk på studiespesialisering på Nannestad videregående. Etter to år var det nok. Hun valgte å droppe ut.

– Jeg hadde en deltidsjobb som telefonselger – verdens mest utskjelte yrke. Der følte jeg mer mestring, fikk mer motivasjon og gode resultater enn på skolebenken, sier Maren Winnem.

– Skal jeg gjøre noe, skal jeg være best og ikke gjøre noe halvveis. Da måtte jeg velge og prioritere.

Hun tar en god slurk av den rykende svarte kaffen, før hun legger til:

– Jeg tenker at jeg bør ta meg sammen og få det dumme vitnemålet. Samtidig har jeg vist for meg selv og andre at utdannelse ikke er alt. Man kan få til det man vil bare man investerer nok tid og energi, er bevisst, målrettet og ikke gir opp.

I dag jobber hun ved siden av politikken som kundebehandler i DHL Express.

– Eller byråkrat i privat næringsliv, som jeg liker å kalle det.

Savnet forventninger

Maren hoppet inn i politikken med begge beina. Ble valgt rett inn i Eidsvoll kommunestyre på første forsøk. Smånervøs, men selvsikker, entret hun talerstolen i kommunestyret for første gang som 19-åring.

– Jeg følte jeg hadde merkelappen «hun unge som vi ikke forventer noe av». Det måtte jeg gjøre noe med.

Maren svarte med å være bedre forberedt enn alle. Lese seg opp på protokoller og referater, utredninger og bakgrunn, rapporter og vedtak. Ingen skulle ta henne på feil, manglende argumenter og beslutningsgrunnlag.

– Jeg måtte rett og slett bare jobbe dobbelt så hardt som de andre for å bevise hva jeg er god for og hvor skapet skal stå.

– Men jeg synes det er synd at det ikke ble krevd og forventet mer av meg fra starten. Jeg mener man kan og skal kunne forvente noe av dagens unge, sier Winnem.

LES OGSÅ: De yngre har overtatt ledelsen i Eidsvoll Høyre

Utfordrer stereotypiene

Hun tar diskret en snus ut av boksen på bordet. En del av en tatovering sniker seg fram fra skjorteermet.

– Den tok jeg på et nachspiel på Jessheim. Anbefales ikke.

– Har du flere tatoveringer?

– Ja!, svarer hun kontant før hun lener seg tilbake, lukker øynene og teller på fingrene.

– Jeg tror det har blitt 13 stykker, faktisk. Den første tok jeg i en luguber bakgate i Berlin på klassetur da jeg var 17 år.

– Et ungdomsopprør?

– Tja, om det var et ungdomsopprør kan jeg leve fint med det.

Mange har nok bilder i hodet av den stereotypiske Høyre-politikeren som er blåruss med studiepoeng fra BI, blazer, slips og formue.

– Der er ikke jeg, for å si det sånn. Når jeg sitter side om side med Jan Tore Sanner er det nok få som tror vi er i samme parti.

–Blond, ung, korthåra, tatovert og uutdannet. Jeg glir ikke akkurat rett inn. Men jeg håper og tror det er en styrke, hvor jeg bringer inn noe annet enn akademia inn i politikken. Uansett er Høyre et parti med stor takhøyde – en familie med mennesker fra A til Å, sier Winnem.

For ærlig til å bli statsråd

«Det holder med moralister nå. Når man blir krenket av et brettspill, er det på tide å tenke seg om.», skrev Maren i en kronikk på NRK Ytring før jul etter at bokhandlerkjeden «Ark» valgte å trekke brettspillet «Politisk ukorrekt.» fra butikkene.

«Jeg kjenner at jeg er luta lei av alle moralistene som løper rundt med hevet pekefinger og skal fortelle meg hva de blir krenket av og hvorfor jeg også bør bli krenket», skrev hun videre.

Kronikken skapte stor debatt, fikk nærmere 600 kommentarer og Winnem deltok i Dagsnytt 18 med sine synspunkter.

– Er du selv politisk ukorrekt?

For første gang i intervjuet tar hun en kort tenkepause.

– Kanskje. Jeg tør i alle fall å være tydelig og ta et standpunkt – si ja eller nei. Den dagen jeg begynner med politisk tåkeprat har jeg bedt de nærmeste klappe til meg, kaste et glass vann i ansiktet mitt og be meg våkne opp.

– Det er kanskje årsaken til at jeg verken kan eller vil bli statsråd.

– På hvilken måte da?

– Da må jeg mene noe på vegne av mange, og kan ikke si det jeg selv mener og føler. Da mister jeg den friheten jeg har nå, som jeg mener er viktig.

Den unge politikeren har i stedet andre politiske drømmer i sikte.

Drømmen om ordførerkjedet

– Jeg drømmer om å bli Eidsvolls første kvinnelige ordfører. Men er usikker på om lokalbefolkningen er helt klare for det ennå, sier hun med glimt i øyet og tar en slurk av vannglasset før hun fortsetter.

– Den egentlige drømmen er vel ikke bare å være ordfører i Eidsvoll, men en ny storkommune – Øvre Romerike.

Umiddelbart ser man det politiske engasjementet gløder opp hele ansiktet, og hendene er raskt oppe for å gestikulere.

En plass i rikspolitikken og på Tinget er også på ønskelisten.

– Men kun som representant og ikke komitéleder. Jeg vil ha muligheten til å mene litt om mye og kunne sparke litt i alle retninger.

– Og ditt politiske forbilde er?

– Det hadde vært kult å si Erna Solberg, men hun er litt kjedelig. Mitt største og personlige forbilde er utvilsomt mamma, i politikken er det nok Kristin Clemet. Hun tør å prate fra levra – sånn jeg liker det.

kobler av på varmekablene

Mobilen på bordet foran henne lyser opp og vibrerer. E-poster, SMS-er og ubesvarte anrop tikker inn. Blikket hennes flakker stadig nedom for å sjekke.

– Det er fullt kjør hver eneste dag døgnet rundt. Det har gjort at jeg er god på struktur og planlegging av møter og avtaler, men kan lett glemme noe så banalt som å spise.

Når det er behov for en timeout finner du enten Maren Winnem liggende på varmekablene på badegulvet, lyttende til podkast med Tusvik og Tønne, eller hun benker seg foran skjermen og logger av den politiske hverdagen med Farmen Kjendis og Paradise Hotel.

– Jeg bør nok passe meg litt, for jeg er så utrolig dårlig på å si nei. Jeg synes alt er gøy og spennende, og har ingen grenser. Faren er at jeg fort kan gå på en smell.

Leder gjennom #Metoo-stormen

De siste månedene har #MeToo-kampanjen med søkelys på uønsket seksuell oppmerksomhet rullet gjennom landet med full styrke. Blant annet har dette ført til at lederen i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, har trukket seg – og ungdomspartiet har mottatt en rekke varsler-saker.

– Det har selvfølgelig vært krevende å sitte som fylkesleder. Det verste har vært det enorme medietrykket. Blant annet har det gjort at jeg i perioden har vært redd for å dele ting på sosiale medier, i frykt for at det skal misforstås.

– Har du selv opplevd seksuell trakassering?

– Det kommer an på hvordan man definerer det. Men det har vært kleine klemmer og kommentarer som «Åh, du er så flott og deilig du, Maren. Skulle ønske jeg var 30 år yngre», sier Winnem.

Dette er også tema i hennes første Invitert-spalte som skribent for Eidsvoll Ullensaker Blad (se neste side).

– Jeg mener det handler om å sette tydelige grenser for seg selv. Er man ikke tydelig selv, kan man ikke forvente at andre vet hvor grensa går, utdyper hun.

– Du har ikke mistet lysten på politikken som følge av dette?

– Snarere tvert imot. Jeg frykter selvfølgelig at det kan skremme bort barn og unge fra å engasjere seg politisk – derfor vil jeg bevise det motsatte. At det ikke er en fyll- og rølpekultur, sier hun.

Ung stemme med spiss penn

Maren Winnem er nå med blant de faste bidragsyterne på avisens «Invitert-spalte» på lørdager.

– Det ser jeg veldig fram til. Jeg har alltid vært veldig glad i å skrive. Alt fra dagbok til kronikker, og irriterer meg grønn over og/å-feil og tegnsettingsfeil, sier hun.

Blant annet har hun hatt egen blogg, hvor hun blant annet har skrevet åpent om morens selvmordsforsøk.

– Jeg synes det er viktig å være åpen, og så stemmer klisjeen om at skriving er god terapi i slike vanskelige situasjoner.

– Hva kan avisens lesere forvente å lese om i dine innlegg framover?

– Jeg håper å kunne skrive det alle tenker, men ingen tør å si. Det å tørre å si ifra mener jeg er en av samfunnsoppgavene til oss unge.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no