19. nov
Bildetekst: Hurdal har Norges dyreste SFO.
 
Hurdal har landets dyreste SFO
Hurdølingene må ut med nærmere 40.000 kroner for en SFO-plass, noe som gjør dem dyrest i landet. I Eidsvoll er prisen 11.000 kroner lavere.

Publisert: 22.aug.2018 20:30
Oppdatert: 22.aug.2018 13:33

Landets dyreste SFO finner man i Hurdal kommune. Her koster en full plass 3468 kroner i måneden, eller i underkant av 40.000 kroner i året om poden skal bruke plassen elleve måneder i året.

Til sammenligning er Norges billigste SFO i Gratangen, hvor de kan sende barna sine på skolefritidsordningen uten å betale eneste krone, ifølge nye tall fra NTNU Samfunnsforskning som evaluerer SFO-tilbudet i Norge. Det var Klassekampen som omtalte saken først.

Kostbart å være liten

– Oi! Jeg synes ikke det er bra at vi ligger så høyt i pris. Det er overraskende, er Hurdal-ordfører Runar Bålsruds (V) første kommentar når han presenteres for tallene.

– Vi har en sammensatt SFO-ordningen med en del valgmuligheter, og hvor det er relativt få elever sammenlignet med mange andre kommuner. Noe av forklaringen på den høye prisen er at det er kostbart å drive med såpass få elever, sier Bålsrud.

SFO-prisene skal nå diskuteres under budsjettarbeidet.

– Dette må vi se nærmere på, uten at jeg kan love noe, sier han.

LES OGSÅ: Tar i bruk lavo: – Skolen har ikke plass til alle inne

SFO-prisene spriker

EUB har gjennomgått SFO-prisene for kommunene i vårt distrikt, noe som viser at det er store sprik. For en fulltidsplass på skolefritidsordningen er egenandelen for elleve måneder følgende:

Eidsvoll er med det den kommunen med lavest årspris på SFO i distriktet – nesten 11.000 kroner billigere enn Hurdal.

Ville holde satsene nede

– Det er hyggelig å kunne vise til positive tall, og vi må suge på karamellen så lenge vi kan. For vi vet vi går inn i en tid hvor det må gjøres tøffe økonomiske prioriteringer, sier ordfører John-Erik Vika (Sp) i Eidsvoll.

Han forklarer at posisjonen i fjor stemte for å beholde satsene på dagens nivå, til tross for at administrasjonen foreslo en økning.

– Vi synes belastningen for småbarnsforeldre er mer enn stor nok allerede, og ønsket derfor å beholde satsene, sier Vika.

Store forskjeller

NTNU-forskerne har besøkt skolefritidsordninger over hele landet og finner store forskjeller i pris, innhold og organisering.

– Vi mistenker at den store variasjonen i pris ikke henger sammen med kvaliteten, sier Joakim Caspersen på generelt grunnlag til Klassekampen. Han er en av forskerne bak SFO-rapporten, som skal ferdigstilles i løpet av høsten.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no