22. apr
FORNØYDE. Posisjonen bestående av Ap, Sp, V, KrF og MDG var fornøyde da deres budsjettforslag var vedtatt.
 
Hurdal har vedtatt et budsjett som går 1,2 millioner i minus
HURDAL. Hurdal kommunestyre vedtok i kveld i realiteten et budsjett som går med 1,2 millioner kroner i minus. Det inndekkes ved bruk av fond.

Publisert: 14.des.2016 20:23
Oppdatert: 27.jan.2017 14:49

Rådmannens budsjettforslag innebar et minusresultat på rundt tre millioner kroner. Posisjonen fikk med sitt budsjettforslag dette ned til minus 1,2 millioner.

BÆREKRAFT BESTÅR - EIENDOMSSKATT UTREDES

Ingen politiker har et uttrykt ønske om å innføre eiendomsskatt, likevel fikk rådmannen medhold i sitt ønske om å utrede en slik skatt. Målet er likevel å kunne drive kommunen uten denne skatten, som ingen av politikerne vil ha.
Men bærekraftssatsingen vil bestå, til tross for at opposisjonen mener at dette har ikke Hurdal midler til å drive med.
Men i Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Kristenlig Folkepartis budsjettforslag, er sentrumsplanen, kommuneplanen og bærekraftig samfunnsutviklingen igjen inne i Hurdal. Det gir økte utgifter, i forhold til rådmannens forslag, på 900.000 kroner.

ØKER INNTEKTENE

For å dekke inn dette, må inntektene økes. Det gjøres ved å øke husleia med tre prosent, øke avløpsgebyrene med ti prosent, økte inntekter som følge av avgiftsøkning ellers og innvilget støtte fra Fylkesmannen til bærekraftig samfunnsutvikling. Totalt gir dette 960.000 kroner i økte inntekter.
Innsparinger blir tatt ved å spare i administrasjonen og redusere alle lønnsposter med én prosent.
Med disse forslagene reduseres rådmannens budsjetterte underskudd fra 3,2 millioner kroner til 1,2 millioner.
LES OGSÅ: Dette har vi ikke råd til

ØKTE AVGIFTER

Hurdølingene må belage seg på å betale mer for avløp, renovasjon og feiing. Vannavgiften står stille på dagens nivå. I år var disse selvkostgebyrene på totalt 16.188 kroner per husstand. Neste år stiger de med 842 kroner - til 17.030 kroner. I 2015 lå disse gebyrene på 14.029 kroner. Det betyr en økning på 3000 kroner på to år.
Det legges opp til en økning av gebyrer og brukerbetalinger med tre prosent. Det er i tråd med forventet pris- og lønnsvekst.
Skolen må kutte, ved at svømmeopplæring får lengre økter i færre perioder, videreutdanning reduseres, det samme gjør antall plasser på kvalifiseringsprogram, barnehagen kutter 10 prosent stilling, vikarbruk ved sykefravær og ferievikar, videreutdanning innen barnevern reduseres.

innsparinger for 5,1 millioner kroner

Frp, Glad i Hurdal og Høyre fremmet et felles budsjettforslag som kan gi innsparinger på nær 5,1 millioner kroner. Mesteparten tas i å kutte flere stillinger i administrasjonen og slå sammen flere lederstillinger, kutte ordførerlønna med 20 prosent, lønne rådmannen lavere og kutte styrking av servicetorget. I tillegg stoppe utbyggingen av solcellepanel på sykehjemmet, selge alle kommunale eiendommer foruten Dalheim og forsere skoleutbyggingen.
Med disse forslagene, har de tre partiene kommet fram til at i stedet for å ende opp med et driftsresultatet på rundt tre millioner kroner i minus, så kan man sette to millioner inn på fondskonto.
Forslaget fikk de tre partienes fem stemmer. Dermed falt det.

STYRER MOT EIENDOMSSKATT

På vegne av opposisjonen, refset Høyres Bjørn Brekke, posisjonenes budsjettforslag.
- Dere legger opp til innføring av eiendomsskatt ved å legge fram et budsjett i minus, sa han og mente at flere av endringsforslagene ikke henger på greip.
LES OGSÅ: Ønsker vi utvikling i Hurdal

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no