18. aug
HESTER. Det er seks hester på gården. Jacob Karlsen Grønvold rir mest på islandshesten Lukas. Her hentes han inn fra jordet før oppsaling.
 
Hver uke besøker Jacob dyra på Viksvangen aktivitetsgård
MAURA. - Det er den perfekte skoledagen, sier Jacob Karlsen Grønvold (12) fra Jessheim.

Publisert: 29.jan.2016 14:33
Oppdatert: 27.jan.2017 13:53

- Jeg liker å være i aktivitet, og synes det er kjedelig på skolen. Her kan jeg gjøre masse som er morsomt og samtidig lærer jeg mye. Ingen ting er kjedelig her. Det er like moro hele tida, sier Jacob.
Fem kilometer nordover, litt øst og oppover, ligger Viksvangen aktivitetsgård.
Hver onsdag tilbringer Jacob på småbruket til Jorun M. Skryseth og Trond Hultgren høyt oppe i Nordåsen i Maura. Der har ekteparet startet aktivitetstilbud for personer med blant annet ADHD-diagnose, rusmisbrukere og andre som trenger hjelp til sin psykiske helse, sammen med Henning Olsen.
- Det er utvilsomt stort behov for tilbud til disse gruppene, sier Henning.

FYSISK OG PSYKISK HELSE

- På gården er vi et knippe nøkkelpersoner som tilbyr kurs og aktiviteter som stimulerer til bedre fysisk og psykisk helse. Dette er et lavterskeltilbud. Hos oss har vi aktiviteter som gir deltakerne mestringsfølelse, og vi skreddersyr opplegget til den enkelte. Vi holder til i skogen, og bruker naturen mye. Det er en fin mestringsarena, og hesten er en viktig del i vårt tilbud, sier Jorun.
Viksvangen aktivitetsgård har foreløpig avtale om utplassering av elever med to skoler i Ullensaker kommune.
- Vi skal også sende tilbud til Nannestad kommune, sier Jorun.
Hun forteller at de også har planer om å innrede et klasserom i låven.
- Der planlegger vi å arrangere kurs i teater, gitarspill, videoredigering, fluebinding, samt andre typer kurs som stimulerer kreativiteten. Vi vil også invitere ulike ressurspersoner til å holde spennende og inspirerende foredrag, sier Henning.

FRILUFTSLIV

Foreløpig er det to gutter som benytter det nystartede tilbudet i Maura. Olsen driver fra før samme tilbud på Hivju, ei seter i Hallingdalen.
- Jeg har vært med Henning til Hivju to somre. Da fisket vi mye og overnattet ute da vi var på turer. Jeg var med på fuglejakt også. Jeg har ADHD, og etter at jeg har fått være med på alt dette har jeg sluttet med medisiner. Å være ute i naturen liker jeg veldig godt. Jeg skal søke på friluftsliv på videregående skole, sier Jacob.
Han forteller at han både snekrer, fôrer dyra, kløyver ved og holder hesteutstyret i orden på Viksvangen. På gården er det seks hester - det vil si fem islandshester og én shetlandsponni, hunder, katter, kaniner og to ender.
- Jeg koser meg med dyra, og så synes det er morsomt å snekre. Jeg har bygd bålhuset nesten helt alene. Det er alltid noe spennende å gjøre på en gård, og så lærer jeg samtidig både matte, norsk og naturfag. Gym blir det også, sier Jacob.
LES OGSÅ: Hele skolen med psykisk helse på timeplanen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no