19. sep
 
I dag skal tempelet feires med stor fest
I et år har de planlagt denne dagen, buddhistene på Jssheim nord.

Publisert: 28.jul.2018 06:00
Oppdatert: 30.jul.2018 12:51

I 2009 kjøpte det vietnamesiske buddhistsamfunnet det som en gang var Jessheim helseheim på Tjernlia. Siden i fjor har de holdt på å bygge et kombinert tempel og studiesenter, og i dag er det klart for en gedigen åpningsfest.

– Det kommer et par tusen mennesker hit i dag, inkludert over 200 internasjonale gjester fra en rekke land inkludert Australia, sier munken Vien Dung.

IKKE HELT FERDIG

Selve tempelet med bønnerommet som kan ta 600 mennesker, er ferdig, men det gjenstår ennå et par ukers arbeid med uteområdene før byggearbeidet kan avsluttes. Men det er det ikke tid til å tenke på i dag.

FIRE TONN TUNG: Da Jade Buddha kom til Jessheim

– Vi har planlagt akkurat denne dagen i ett år, og da må vi bare åpne. Heldigvis har vi hatt mange frivillige som har hjulpet oss for å få dette i stand. Så nå blir det full fest hele dagen, med bønn, sang, underholdning og masse mat, smiler han.

– Hva trekker folk hit fra alle verdenshjørner?

– De er nysgjerrige på dette stedet og selvsagt den store uthogde steinveggen i bønnerommet. Den er det bare en av i verden. Så vil de selvsagt feire dagen sammen med oss. Dette blir veldig bra, sier han.

PARK

Fra veien ser man bare husene og de buddhistiske figurene som er plassert rundt på eiendommen. Det er når man spaserer inn mellom husene man ser hvilken enorm jobb som er lagt ned. Stedet har rett og slett blitt en fredelig oase, et perfekt sted for å meditere.

FRA HELSEHEIM TIL TEMPEL: Buddhistene flytter inn

Tempelet er malt i rødt og gult, de klassiske fargene som også går igjen i flagget og på klærne munkene bruker.

– Bare vi blir ferdig med denne festen og kommer ordentlig i orden her, er alle hjertelig velkomne hit for å se hvordan vi har det. Vi har fått flere henvendelser allerede fra folk som er nysgjerrige på hva slags sted dette er, sier Dung.

Da EUB besøkte stedet fredag, yret det av mennesker som jobbet iherdig for å bli ferdig. En av dem er Do Nha Ngan som sto over de enorme grytene på kjøkkenet.

– Vi blir her noen timer for å lage mat til alle gjestene. Det er gratis mat, så heldigvis har vi venner som har donert mye råvarer til oss, sier hun.

Det buddhistiske senteret på Jessheim er til bruk for buddhister som vil studere religionen sin og meditere, uansett hvilket land de kommer fra.

Bare i Norge teller de 5000 personer.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no