21. jul
KLARE FOR INNSATS. Løypekjørerne Svend-Erik Meldgaard og Tore Pedersen er klare til å bruke den nye løypemaskinen. Det må bare komme litt mer snø først. – Selvfølgelig er det en fortvilende situasjon, men vi får dessverre ikke gjort så mye med det, sier Tore Pedersen.
 
Snøfattig vinter gjør at ny løypemaskin til 800.000 kroner står parkert i garasjen
EIDSVOLL. Ildsjelene Svend-Erik Meldgaard og Tore Pedersen vil gjerne levere trikkeskinner til ivrige skigåere, men høyst variable snømengder har stoppet den nye løypemaskinen i vinter.

Publisert: 03.mar.2017 08:39
Oppdatert: 03.mar.2017 21:41

– Selvfølgelig er det en fortvilet situasjon, men vi får dessverre ikke gjort så mye med det, sier løypekjører Tore Pedersen.

Han har kjørt opp skiløyper på Finstad i snart 40 år. Nå står han sammen med løypekjørerkompanjong Svend-Erik Meldgaard i garasjen til Finstad Sportsklubb. Der står også den fantastiske løypemaskinen parkert, slik den har gjort i hele vinter på grunn av labre snømengder. Den kostet 800.000 kroner, og ble kjøpt inn i fellesskap av Finstad Sportsklubb, Dal IL, Finstad Vel og Bårlidalen Vel. Sparebankstiftelsen og Gjensidigestiftelsen sørget i fellesskap for finansieringen.

– Vi fikk montert inn en GPS i løypemaskinen etter jul, slik at det er mulig for skientusiaster å følge med på når løypene kjøres på skisporet.no. Hittil har ikke prikken beveget seg i det hele tatt på kartet, humrer Meldgaard.

Bruker Snøskutere

Løypekjørerne har også snøskutere tilgjengelig. Disse brukes for å kjøre opp løypenettet i nærmiljøet ved mindre snømengder. I vinter har heller ikke disse blitt overbelastet av løypekjøring.

– Den nye løypemaskinen gikk 33 timer forrige vinter og 17 timer vinteren før. Så den har kun gått 50 timer siden vi fikk den, sier Tore Pedersen.

– Tror dere vinteren er i ferd med å forsvinne her i lavlandet?

– Dette går i bølgedaler. Jeg vil verken si at det har noe med CO2-utslipp eller klimaendringer å gjøre. Etter mitt syn blir det litt for enkelt. Jeg har opplevd grønne juler før da jeg bodde i Oslo, så dette er ikke noe nytt, sier Meldgaard.

– I årene etter at jeg begynte å kjøre løyper her var det én eller to vintre der vi heller ikke hadde snøskuterne ute. Så det har vært magre vintre før også, men vi skulle gjerne hatt to meter snø her, smiler Pedersen.

Viktig jobb for andre

Ildsjelene Pedersen og Meldgaard legger ned timer med innsats for at folk skal kunne gå på ski i distriktet. Nå håper de på store snømengder på tampen av sesongen slik at også den store løypemaskinen må ut av garasjen.

– Frykter dere at dårlige vintre kan gå utover skirekrutteringen?

– Ja, det er klart dette kan få betydning for hvor mange som begynner å gå på ski. Sommeridrettene påvirkes ikke i samme grad av værforholdene, og jo kortere vintersesongen er, desto mindre attraktivt blir det, sier de to, før de igjen lukker porten til garasjen til løypemaskinen.

Skiskytterfestivalen har aldri blitt avlyst: Går som planlag i år også

Her kjører Tore og Svend-Erik vanligvis løyper

  • Lysløypa på Finstad (3 og 5 kilometer). 
  • Løkenvangen-runden. Den er 6,5 kilometer. Varmestua på Finstad–Wardrum–Sundby–Linnerudgarasjen–Hagavegen–Østerud–Finstadhuken (gapahukene)–Varmestua.
  • Finstad–Bårlidalen. Den er 4,5 kilometer én vei. Varmestua–travbanen–parallelt med Finstadvegen (på jorder øst for veien) til Sneisrud–Aalborglia–Bårlidalen.
  • Strand-runden. Den er 8 kilometer. Varmestua–travbanen–parallelt med Finstadvegen–Sneisrud–Aalborglia–Strand–5-kilometeren–Varmestua.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no