18. okt
 
Ikke stor nok tomt til sykehjemsplasser
Hovedutvalget vil ta ut sykehjemsplassene fra Rådhushagen.

Publisert: 10.okt.2018 09:00
Oppdatert: 09.okt.2018 14:47

I desember 2107 besluttet kommunestyret å selge trekanttomta til en utbygger som måtte bygge omsorgsboliger og private sykehjemsplasser der over seks til åtte etasjer. En komité skulle studere behovet, og konklusjonen nå er at de vil fjerne sykehjemsplassene fra vedtaket.

FOR LITEN

Tomta det dreier seg om er kommunens parkeringsplass øst for Jessheim kirke.

– Rådhushagen som vi kaller den, viser seg å være uegnet til sykehjem. For én sykehjemsplass regnes totalt 70–80 kvadratmeter per pasient, og åtte pasienter per avdeling. Det bør dessuten være minimum tre avdelinger per etasje for effektiv drift. Arealet her er dermed for lite. Derfor vil vi ta ut sykehjemsdelen, sier utvalg- og komitéleder Ståle Lien Hansen.

OMSORG I FREMTIDEN: Planlegger en smart bydel 

Komiteen vil heller dreie innholdet mot omsorgsboliger med tilrettelagte møteplasser, fellesarealer og omsorgsboliger tilrettelagt for heldøgns bemanning.

– Dette vil møte kommunens fremtidige behov. Ved å tilrettelegge for alderdommen i tilrettelagte boliger kan vi redusere behov for sykehjemsplasser betraktelig, sier han.

Dette er dessuten billigere enn sykehjem.

– En sykehjemsplass koster i gjennomsnitt 1,1 millioner kroner i året. Et vedtak om hjemmetjeneste koster 236.000 kroner, sier Lien Hansen.

STUDENTBOLIGER

Omsorgsleilighetene skal i hovedsak huse eldre med varierende pleiebehov, som vil og kan klare seg selv så lenge som mulig.

– Med moderne velferdsteknologi og næring/service som ivaretar trygghet og enkelhet, kan eldre bo i Rådhushagen lenge før de eventuelt må på sykehjem, sier Lien Hansen og nevner matvarebutikk, kafé/pub, frisør, apotek og lignende i næringslokalene.

– Komiteen nevner også studentboliger i bygget. Hvorfor?

– Vi ser for oss noen mindre leiligheter for studenter, uten krav til velferdsteknologi og universell utforming. En slik blanding av beboere fra flere generasjoner er positivt for alle, sier han.

PILOTKOMMUNE

Fordi Ullensaker er en del av by- og tettstedsprogrammet til Husbanken, tilbyr de seg å delta i et pilotprosjekt der private utviklere etablerer utleieboliger med fellesskapsløsninger der en andel er forbeholdt seniorer.

– De foreslår et grunnlån i utleieprosjekter for å bidra til å dekke kommunens behov. Dette innebærer et pilotprosjekt med egnede utleieboliger med fellesskapsløsninger. Finansiering kan være et grunnlån med inntil 85 prosent av prosjektkostnader og nedbetalingstid på inntil 50 år. Det er svært interessant for kommunen å gå i en dialog med Husbanken, sier Lien Hansen.

– Men åtte etasjer ved siden av Sentrumshagen?

– Hadde jeg vært utbygger ville jeg utfordret kravene om siktlinjer, bygd de høyeste etasjene mot sør og trappet ned mot Sentrumshagen, sier han.

Saken skal opp i hovedutvalg for helsevern og sosial omsorg 10. oktober.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no