16. jul
BARNEKLÆR. Noen av dukkene var ikledd barneklær. Foto: Tollvesenet
 
Importerer barnesex-dokker via Gardermoen
GARDERMOEN. Ingen av de beslaglagte dokkene har lokal mottakeradresse.

Publisert: 03.mar.2017 11:16
Oppdatert: 03.mar.2017 11:31

I fjor høst kom Tollvesenet over ei sexdokke framstilt som et barn. Siden har de funnet 20 til i godsimporten til Norge.

Sexdokkene som er om lag en meter høye og utformet som et barn, er en ny trend som en del nordmenn tilsynelatende har kastet seg på. Om lag 15–17 av de 21 dukkene som er forsøkt importert til Norge via ymse befraktere, har kommet til hovedflyplassen på Gardermoen.

– Det er for så vidt naturlig at vi tar de fleste der i og med flyplassens sentrale rolle. Men dukkene hadde mottakeradresser over hele landet, sier fungerende avdelingsdirektør Jørn Ferner Bergersen i Tolletatens etterretningssenter.

– Hvor kommer de fra?

– Alle sammen fra Kina.

– Er dere sikre på at dere har fått tak i alle som er sendt til Norge?

– Nei, vi kan ikke garantere at vi har stoppet alle, påpeker Bergersen.

MENN MELLOM 18–60 ÅR

De som har bestilt dukkene er utelukkende menn mellom 18 og 60 år.

– Og vi oppfatter at de er i alle samfunnslag, understreker avdelingsdirektøren.

– Kom dere tilfeldigvis over den første dukken?

– Nei, dette er et resultat av godt og systematisk tollerbeid der våre dyktige folk har drevet etterretning som gjør os i stand til å stoppe slike sendinger. Vi stopper så mange vi kan, og anmelder sakene til lokalt politi og Kripos, påpeker han.

EUB har fått opplyst fra Gardermoen politistasjon at ingen av dokkene som er beslaglagt så langt har hatt lokale mottakeradresser.

SEXLOVBRUDD

Noen av mottakerne er tidligere domfelt for seksuallovbrudd, flere har tilgang til barn via jobb eller familie, og flere har hittil vært ukjente for politiet for lignende forhold.

– Å verne barn mot seksuelle overgrep er en av viktigste og høyest prioriterte oppgavene til politiet. Kripos mener at de som bestiller sexdokker utformet som et barn har en seksuell tiltrekning til barn. De er svært virkelighetsnære, og det er mulig at seksuell omgang med dukkene kan bryte ned barrierer mot å begå overgrep mot barn, skriver Tollvesenet i en pressemelding.

Kripos er bekymret og vurderer at personer som bestiller dukkene kan ha begått overgrep mot barn tidligere, eller at de kan utgjøre en risiko for å begå overgrep mot barn i framtiden. Det er derfor svært viktig at disse personene oppdages.

– Tolletaten har gjennom systematisk arbeid oppdaget en ny trend som vi ser svært alvorlig på. Politiet er avhengige av et godt samarbeid med offentlige og private aktører for å hindre at barn blir utsatt for overgrep. Her har tolletaten gått foran som et svært godt eksempel, sier Ann Kristin Grosberghaugen, leder av Voldtektsseksjonen på Kripos.

– Da vi oppdaget dette første gang i 2016, valgte vi på eget initiativ å anmelde sakene fordi vi mistenkte at importen kan være straffbar eller føre til straffbare handlinger. Vi opplever at importen av sexdukker utformet som barn øker, ser med bekymring på denne trenden, og vil stanse og anmelde dette inntil vi eventuelt får beskjed om noe annet, slutter Jørn Ferner Bergersen.

Kripos og Tolletaten kommer til å fortsette samarbeidet for å komme til bunns i denne importen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no