19. aug
INTERESSE: Planene for Wergelandskvartalet engasjerte. F.v. Lederen av kommunens planavdeling, Sissel Pettersen, hovedutvalgsleder Olav Resaland (Ap), utbygger Eivind Olsrud, hovedutvalgsmedlem Jens E. Aalborg (H), utbyggerne Magne Finsbråten (med ryggen til), Jan-Arne Finsbråten, Erik Finsbråten og Ole Martin Almeli (delvis skjult).
 
Ingen utbygging av Wergelandskvartalet hvis gamle bygg vernes
EIDSVOLL. Hvis Femellgården og gullsmedlokalene blir vedtatt bevart, blir det ingen utbygging av Wergelandskvartalet i Sundet.

Publisert: 17.okt.2017 21:52
Oppdatert: 18.okt.2017 06:35

Magne Finsbråten, en av medeierne i Wergelandskvartalet AS, var helt klar under hovedutvalgets orienteringsmøte i Eidsvoll rådhus tirsdag kveld.

– Hva skjer hvis det blir vedtatt bevaring av Femellgården og gullsmedlokalet, spurte Jens E. Aalborg (H).

– Da kommer vi ikke til å gjøre noe. Da blir det som det er nå, svarte Finsbråten,

FEM MÅL NÆRING, 244 BOLIGER

Presentasjon av de mest konkrete utbyggingsprosjektene i Sundet sto på agendaen, og et stort antall tilhørere var også møtt opp.

Wergelandskvartalet er navnet på den planlagte utbyggingen fra Eidsvold Blad-gården til og med Femellgården. Alle nåværende bygg i kvartalet, bortsett fra "brunosten", er planlagt revet.

Prosjektet omfatter 5000 kvadratmeter næringslokaler i første etasje, parkeringshus i kjelleren og inntil ti etasjer med boliger over. I alt er det planlagt 244 leiligheter midt i sentrum.

– REVITALISERE SUNDET

– Vi ønsker å revitalisere Sundet som handelssentrum. Det holder ikke med bare frisører og dagligvareforretninger. Vi må sørge for at folk kan få handle der og slipper å ta toget til Eidsvoll Verk stasjon for å finne det de trenger, uttalte Magne Finsbråten.

– TA VARE PÅ HISTORIEN

Lederen av kulturminneseksjonen i Akershus fylkeskommune, Christian Hintze Holm, presenterte fylkeskommunens syn på bevaring.

– Vi må sørge for at historien er lesbar videre, ikke trekke en drabantby inn i bykjernen, sa han.

I Sundet er det store verdier, med spor tilbake til tida før det ble et tettsted. Fortelling om stedet og de kvalitetene som er bygget opp gjennom skiftende tider, er viktig, påpekte Holm.

– Let etter midlertidig bruk av tomme bygg, så de ikke går tapt før ny vekst muliggjør varig bruk og bevaring, oppfordret han.

IKKE FLYTTE GAMLE HUS

– Utfordringen er å utvikle stedet hvis vi skal ta vare på noe fra alle perioder, påpekte Harald Milli (Sp), mens Joel Asprion (MGD) lurte på om det lot seg gjøre å flytte verneverdige bygninger.

– Vi ønsker helst å la de stå der de står, svarte Holm.

RUBIS-UTBYGGINGEN

Sivilarkitekt Vibeke Thoresen Dahle fra Romfarer arkitekter presenterte det andre store utbyggingsprosjektet i Sundet, Bjørn Dæhlies planer på Rubis.

BYGGEHØYDER

Der var det ikke verneverdige bygg som var temaet, men byggehøyder.

Dæhlie planlegger tre utbygginger, Sundet brygge inntil Vorma med 210 leiligheter, samt Torget 3 og Torget 5 på andre siden av Rubisplassen. Torget 5 kommer omtrent der Solli pensjonat lå.

Arkitekten har tegnet inn et tårn – et signalbygg – på 14 etasjer på Torget 3, i hjørnet ut mot Sundsvingen. Det er blitt kritisert av flere, og nå har arkitekten også lagd et alternativ med ni etasjer.

Det er byggehøydene for de to Torget-prosjektene som opptar publikum. Boligblokkene vil ta en del av utsikten og solforholdene for eneboligene i Marte Marjas veg bak de nye blokkene. Utbyggerne mener de har hensyntatt dette med ikke å gå over takhøyden på eneboligene, og legge boligblokkene slik at eneboligene får sikt- og lyskorridorer mellom blokkene.

SNARLIG BYGGESTART

Planene for utbyggingen har kommet langt, og Torget 5 er fremst i løypa.

– Jeg hadde i utgangspunktet håpet å komme i gang med byggingen til våren. Jeg ser nå, med den nye områdereguleringsplanen for Eidsvoll sentrum, at det kan bli vanskelig, men jeg ønsker å komme i gang så fort som mulig, uttalte Bjørn Dæhlie.

Hele Rubis-utbyggingen er planlagt med 300 leiligheter.

 
BEVARING: Christian Hintze Holm presenterte fylkeskommunens tanker om bevaring av bygg fra forskjellige tidsepoker.
ELVENÆRT: Sivilarkitekt Vibeke Thoresen Dahle presenterte Bjørn Dæhlies planer ved Vorma.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no