20. apr
TROR DE KOMMER TIL Å TRIVES: Selv om Kine Lauritzen og sønnen Oliver (7) akkurat hadde startet opp med hverdagen etter ferien da EUB kom på besøk, tror hun at duoen kommer til å trives veldig godt på Skogmo.
 
Innflytterne strømmer til, Kine Lauritzen er en av dem
I juni flyttet Kine Lauritzen og sønnen Oliver (7) til Skogmo. Det å flytte til Øvre Romerike er hun ikke alene om. Siden Oslo Lufthavn Gardermoen åpnet 8. oktober 1998 har befolkningsveksten i Ullensaker og nabokommunene økt betraktelig.

Publisert: 09.sep.2017 21:00
Oppdatert: 09.sep.2017 12:49

– Den første og største årsaken til at vi flyttet til Skogmo var jobbmarkedet. Den andre grunnen var nærhet til familie. Mamma bor her så vi har allerede litt tilhørighet. I tillegg til det bodde jeg her i ti år før jeg flyttet tilbake til Rendalen, sier Kine Lauritzen.

VANSKELIG BOLIGMARKED

Undertegnede blir invitert inn i en koselig stue og får servert vafler og kaffe.

– Det er mye ledig, men prisene på leilighetene i dette området er høye, og derfor er det vanskelig å få dem, sier Lauritzen, og legger til at det nok går seg til, mens det nyanskaffede familiemedlemmet Dolly Duck vil ha matmors oppmerksomhet. Kine synes det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet i området, og at hun og sønnen Oliver derfor foreløpig bor sammen med moren fram til det er mulig å skaffe noe eget.

Selv om det finnes en rekke andre bomuligheter i området ønsker Lauritzen å finne en leilighet på Skogmo.

– Det er her vi har tilhørighet, og det er viktig for meg at sønnen min slipper å bytte skole igjen. Barn er tilpassingsdyktige, men jeg føler det er viktig å unngå for mange omveltninger, forklarer Lauritzen.

KOMMUNESAMMENSLÅING: Sp tror en omkamp er svært sannsynlig dersom det blir fire nye år med blå regjering

IKKE ALENE

Det å bosette seg utenfor bykjernene til de store byene i Norge er ikke noe Lauritzen er alene om. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer man at befolkningsveksten i omegnskommunene til storbyene vil fortsette å vokse framover.

– Det vi har sett er at de store byene har vokst mye, og landets befolkning blir mer og mer sentralisert. De ti siste årene har det også vært en sterk befolkningsvekst i omegnskommunene til de store byene. Vi forventer at disse trendene skal fortsette, sier Stefan Leknes, forsker i SSB.

INGEN NØYAKTIG SPÅDOM

Han jobber blant annet med å beregne hvordan befolkningsveksten i norske kommuner vil utvikle seg i årene som kommer, og påpeker at det på ingen måte er mulig å komme med noen nøyaktige tall som gjelder en enkelt kommune.

– Resultatene er basert på demografiske trender fra de siste ti årene, og det tas da ikke hensyn til for eksempel framtidig boligbygging, næringsutvikling og andre politiske vedtak. Modellen forteller da grovt sett hvordan verden blir hvis alt fortsetter som før, forklarer Leknes.

PLASSBEHOVET ENDRES

– Vi ser at mange som flytter ut av bykjernene er i en typisk etableringsfase-alder. Mange av disse har enten barn eller planlegger å stifte familie, sier forskeren, som påpeker at barn også bidrar til disse kommunenes befolkningsvekst.

– En mulig årsåk til at disse kommunene opplever sterk befolkningsvekst er at folk kan få i både pose og sekk. De får fortsatt tilgang til storbyens jobbmarked, samtidig som det er mye billigere å bo et lite stykke utenfor de store bykjernene, forklarer Leknes.

Ifølge forskeren beholder også de som er bosatt like utenfor storbyene muligheten til å ta del i den urbane livsstilen, for eksempel ved å oppleve det rike kulturlivet og de gode shopping-mulighetene.

BÅDE BY OG LAND

Tilbake på Skogmo får EUB bekrefta at den økende tilflyttinga til kommunen på Øvre Romerike i aller høyeste grad kan ha en sammenheng med nærheten til hovedstaden, samtidig som beboerne får tilgang til landlige omgivelser.

– Her har vi på en måte alt. Vi har byen og alle dens goder, men har samtidig enkel tilgang til skogen og marka, sier Lauritzen.

– Jeg har med bilen, men den står stort sett i ro. Her har vi anledning til å ta sparkesykkelen ned til butikken, og det er et paradis, forklarer hun.

SER FRAMOVER

Lauritzen ser absolutt for seg at hun og sønnen blir boende på Skogmo i årene som kommer da de har det meste de trenger i umiddelbar nærhet. Duoen bor blant annet i gang og sykkelavstand til jobben hun trives godt i.

– Det er nesten som ei lita bygd her også. Man blir fort kjent med folk, og de er veldig trivelige. På butikken ser man alltid noen man kjenner, men man har også muligheten til å være alene når man vil det, forklarer Lauritzen.

– På lang sikt kan det hende jeg videreutdanner meg, men akkurat nå er planen at vi skal skaffe en egen leilighet. Jeg skal jobbe, og Oliver skal gå på skolen. Vi skal bare bo og gro her, sier hun.

GLEDA SEG

Lauritzen kan fortelle at sønnen har gledet seg lenge til å flytte nærmere mormor.

– Han synes nok det er veldig artig at han kan tilbringe mer tid sammen med mormor, og at hun kan bli med på ulike aktiviteter. Jeg var litt bekymra for at han skulle tro at vi kun skulle på helgebesøk, men det har gått veldig fint. I år feira vi 17. mai her. Da sto han med stjerner i øya og så på folketoget mens han gledet seg til å gå der neste år, sier hun.

Duoen har dessuten brukt sommeren til å undersøke de nye omgivelsene grundigere, og det har eksempelvis blitt flere turer forbi skolen der Oliver skulle begynne i andre klasse.

SYDEN ER NÆRMERE

Lauritzen forklarer at det har skjedd store endringer siden hun bodde i Jessheim-området sist, men hun tror at utviklingen er positiv.

– Det skjer jo litt mer her, og det er kortere avstander til butikker og andre fasiliteter. Oliver har for eksempel aldri snakket om sydenreiser, men nå som flyene går over hodet på oss virker Syden plutselig mye nærmere, forklarer Lauritzen.

FINT MED GJESTER

Mor og datter går ifølge dem selv godt i lag, men de innrømmer samtidig at begge to har måtte tilpasse seg den midlertidige bosituasjonen.

– Sommeren er nok den beste tida å bo på denne måten på. Da er vi uansett så mye ute i sola, men man blir jo selvsagt vant til å bo alene så det blir litt til at jeg går rundt og rydder etter dem, forklarer Wenche Haug, som for øvrig synes det er svært hyggelig at datteren og barnebarnet bor nærmere.

STOR ENDRING

Selv har Haug bodd på Skogmo i nærmere 15 år, og stortrives i de urbane omgivelsene. Hun kan fortelle om en stor utvikling i løpet av tida hun har bodd i området.

– Det er en stor forskjell på senteret for eksempel. Nå vet jeg ikke hvor jeg skal gå inn og ut. Hvis jeg en sjelden gang bruker bil til senteret finner jeg den nesten ikke igjen. Det har vært en stor vekst, men i mine øyne er det positivt, forklarer Haug.

– Her har vi på en måte alt vi trenger, og vi mangler nok ingenting, sier hun.

Det er allikevel en ting Haug savner.

– Vi skulle nesten hatt en svømmehall her også. Da hadde det vært lettere å ta med barnebarna på svømming, forklarer hun.

TALLENE

Eidsvoll kommune

Folketall per 1. kvartal 2017: 24 480
Forventa befolkningsvekst innen 2030: 30 371
Forventa befolkningsvekst innen 2040: 33 591 

Ullensaker kommune

Folketall per 1. kvartal 2017: 35 422
Forventa befolkningsvekst innen 2030: 46 125
Forventa befolkningsvekst innen 2040: 52 808

Nannestad kommune

Folketall per 1. kvartal 2017: 12 786
Forventa befolkningsvekst innen 2030: 14 879
Forventa befolkningsvekst innen 2040: 16 084 

Hurdal kommune

Folketall per 1. kvartal 2017: 2897
Forventa befolkningsvekst innen 2030: 3142
Forventa befolkningsvekst innen 2040: 3224

 
KOMMER GODT OVERENS: Wenche Haug har heldigvis en god tone med datteren og barnebarnet som bor sammen med henne.
NYTT TILSKUDD: Den lille katteungen Dolly Duck er familiens nyeste tilskudd.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no