17. jan
STEMMER FOR NY SKATT: 18 hender i været fra de rødgrønne representantene sikret flertall for kommunebudsjettet med eiendomsskatt fra 2019.
 
Innfører eiendomsskatt fra 2019
Kommunestyret vedtok tirsdag kveld å innføre eiendomsskatt i Eidsvoll fra og med 2019.

Publisert: 12.des.2017 21:19
Oppdatert: 13.des.2017 09:34

Den nye skatten er en del av kommunes handlingsplan for de fire neste årene, og skal innføres i 2019.

Budsjettet og handlingsplanen ble vedtatt med knappest mulig margin, 18-17, og ble gjort med et slags forbehold om at finansutvalget skal finne andre løsninger i løpet av neste år.

VENTET RESULTAT

Avstemmingsresultatet var ikke uventet.

Selv om det har vært skeptikere blant representantene for de fire partiene som har flertall, stemte alle i den fire rødgrønne leiren for eiendomsskatt, mens de borgerlige partiene samlet seg om et forslag uten den mye omtalte skatten.

SKATTEDEBATT

Debatten omfattet 46 innlegg fra talerstolen og varte i nesten tre timer. Selv om dette var en behandling av hele kommunebudsjettet, dreide debatten seg først og fremst om eiendomsskatt eller ikke

– Vi har mer diskutert 2019-budsjettet (med eiendomsskatt) enn budsjettet for neste år, konkluderte varaordfører Einar Madsen (Ap).

Generelt delte skattedebatten seg i to leire; de rødgrønne som forsvarte innføring av eiendomsskatt med opprettholdelsen av tjenestetilbudet i kommunen, og de borgerlige som påpekte de usosiale kostnadene, behovet for effektivisering i kommunen og sparing på investeringskostnader ved å innføre offentlig-privat samarbeid.

INVESTERINGER

– Vi er en av kommunene som vokser mest. Vi trenger flere omsorgsboliger, sykehjemsplasser, skoler og barnehager. Eiendomsskatt skal brukes til investeringer, ikke til drift, påpeker Aps gruppeleder Olav Resaland.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke eiendomsskatt. Derfor blir den ikke innført neste år, og vi må sammen se på om det finnes smarte løsninger.

– Vi vil ikke svekke tjenestetilbudet,uttalte varaordfører Einar Madsen (Ap) og pekte på økt satsing på hjemmehjelp, flere helserelaterte stillinger, ansettelse av skolemiljøarbeidere og mer støtte til ungdomsaktiviteter. .

EFFEKTIVISERING

– Vi må effektivisere og tenke nytt, var budskapet fra de borgerlige partiene.

– Det hjelper ikke alltid bare å sette inn flere folk som posisjonen legger opp til, påpekte Tone Cicilie Danielsdatter (H).

– En usosial skatt. Mange vil ikke ha råd til den. Vi må fokusere på lovpålagte tjenester og sette andre litt på vent, sa Finn Terje Tønnessen (Frp).

IKKE SKOLENEDLEGGELSE

Det mest overraskende var at de borgerlige partiene trakk sitt forslag om å legge ned Feiring skole.

– Det er min fortjeneste, mente John Granly (KrF.)

– Jeg stilte ultimatum om det og sosialhjelpssatsene for å bli med.

Skal vi tolke innlegget til Finn Terje Tønnessen (Frp) var det ikke full enighet om skolen selv om alle de borgerlige stemte for å beholde den.

– Jeg har lyst til å nevne at vi er omtrent 24.000 innbyggere i kommunen. Omtrent 23.000 av dem bor ikke i Feiring. Skolebarna koster i gjennomsnitt 60.000 kroner i året. I Feiring koster de 80.000 kroner. Er det rimelig at elevene i Feiring skal koste så mye mer, spurte han.

– Det er tydelgivis slik at det fortsatt skal henge et sverd over skolen, repliserte Torleif Hamre (SV), og Tove Brodshaug (Sp) fulgte opp:

– Skolen er limet i et nærmiljø. Nå er det cirka 125 elever ved Feiring-skolen, til høsten blir det omtrent 130.

Flere innbyggere i Feiring fulgte debatten, og vedtaket om skolen ble naturlig nok positivt mottatt.

– Vi ble lettere til sinns. Det blir bra stemning på skolen i morgen, kommenterte rektor Jorun Wenger.

– Jeg er glad, men ikke overrasket. Det er ingen ting å spare på å legge ned skolen, uttalte Feiringminister Torbjørn Ellingsen.

– Jeg er også glad for at det blir noe av omsorgsboligene i Feiring. Det er viktig at det skjer noe, la han til.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no