23. jul
 
Jager elg fra E16 med livet som innsats
Geir Olsen fra viltvakta i Nannestad kommune er oppgitt over tilstanden på sperregjerdet langs E16 fra Maura til Grua.

Publisert: 24.mai.2018 09:00
Oppdatert: 23.mai.2018 14:36

Han har ved to anledninger vært nødt til å jage bort elg som har kommet seg inn på vegen, og som kan skape farlige trafikksituasjoner.

– Ei elgku med to kalver fikk vi jagd ut der gjerdet slutter ved Slettmoen, men den andre gangen måtte vi jage elgen til ei av grindene i gjerdet. Der klarte vi å få den ut. Dette vil jeg si vi gjør med livet som innsats. Det er stor trafikk, og folk kjører fort. Det er derfor også fare for påkjørsler mens vi holder på. Vi kontaktet politiet for å få dem til å varsle med blålys, men vi fikk beskjed om at det hadde de ikke kapasitet til, sier Olsen.

Arne Ruud, leder for Nannestad sankelag, liker heller ikke situasjonen nå. Han er svært urolig for hva som kan skje når det nå slippes både storfe og sauer på utmarksbeite.

VARSLET TIDLIG

– Vi sendte en henvendelse til Statens vegvesen i midten av april for å informere om hvordan tilstanden på gjerdet var blitt i vinter, nettopp for at de skulle ta tak i dette så snart som mulig. Over én måned er gått, og ikke noe er gjort, sier Arne Ruud, leder for Nannestad sankelag.

Tilnærmet samme situasjon har det også vært tidligere år.

– Men nå er tilstanden på gjerdet verre enn noen gang, og det er skremmende at man ikke starter med reparasjoner så fort snøen har gått, sier Ruud.

Åsmund Røseid, overingeniør hos Statens vegvesen, opplyser at det er Veidekke som har kontrakt på vedlikeholdet av denne gjerdestrekningen.

– Vi har gitt beskjed til Veidekke om at funksjonaliteten til gjerdet skal opprettholdes og at vedlikeholdsarbeidet derfor må prioriteres. Dette arbeidet skulle vært i gang. Nå må gjerdet tettes i første omgang, så får vi ta en runde med ytterligere vedlikehold senere. Vi skal på en befaring fredag, og det tyder vel på at gjerdet har fått mer juling enn vi nok trodde, sier Røseid.

TYDELIG GRUNNEIER

Espen Asakskogen, bestyrer for Romeriks Allmenningene, påpeker at gjerdet må repareres straks.

– Til helgen blir det sluppet masse beitedyr, både storfe og sauer. Gjerdet må derfor utbedres umiddelbart. Langs vegen er det jo også beiter, og med åpning i gjerdet blir dyra nærmest lokket ut, sier Asakskogen.

Thomas Ouestad, anleggsleder hos Veidekke, opplyser at det vil være mannskaper i gang med å tette de verste stedene fra torsdag morgen.

– Vi tar i første omgang de stedene gjerdet er så dårlig at dyra kan komme seg ut. Litt ut i neste uke bør dette arbeidet være ferdig, sier Ouestad.

Han opplyser at Veidekke skal delta på befaringen fredag sammen med Statens vegvesen.

– Det er jo behov for større utbedringer på dette gjerdet nå, men det ligger utenfor den avtalen vi har med vegvesenet, sier Ouestad.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FAKSIMILE: EUB 2. juli 2016
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no