23. jul
 
Jobber frivillig i hjemlandet – håper å finne moren
Som barn ble Anja Leela Hageler adoptert fra et barnehjem i Sri Lanka til Norge. Nå har hun reist tilbake for å jobbe frivillig på barnehjemmet – og håper å finne sin biologiske mor på turen.

Publisert: 10.nov.2017 21:00
Oppdatert: 10.nov.2017 21:32

– Jeg har navnet på moren min. Det blir spennende å se om jeg kan klare å finne henne igjen etter alle disse årene.

Anja sitter hjemme i leiligheten på Dønnumskia i Eidsvoll. Politibetjenten er spent foran turen tilbake til hjemlandet Sri Lanka. 4. november satte hun seg på flyet.

Anja Leela Hageler ble landskjent gjennom den populære NRK-serien «Anno» der deltakerne lever slik man gjorde i 1764. Hun ble født i en landsby i regnskogen for 42 år siden. Den biologiske faren døde, men den unge moren var teplukker. 17 år gammel tok hun den vanskelige avgjørelsen om å ta henne med på et barnehjem flere kilometer hjemmefra.

Etter en stund havnet hun på et annet og privat barnehjem. Det er der hun nå skal jobbe frivillig de fire neste ukene.

Stortrives i Eidsvoll

– Det er spennende å bli kjent med barnehjemmet, landsbyen og folkene der. Jeg ønsker å finne ut hvordan livet mitt kunne vært om jeg hadde vokst opp og bodd der. Jeg har også et sterkt behov for å hjelpe mennesker. Det er min store lidenskap. Det å kunne hjelpe barn på det samme barnehjemmet jeg selv fikk hjelp på, vil få meg til å føle meg hel, sier Leela Hageler. 

Som liten ble hun adoptert av en norsk familie. I dag stortrives hun med livet i Eidsvoll. Men det betyr ikke at hun har glemt hjemlandet.

– Jeg har vært der og besøkt landet tre ganger tidligere. Men det er første gangen jeg reiser dit alene for å jobbe på barnehjemmet. Det blir garantert en spesiell opplevelse, sier Anja.

Kan ha søsken

– Hva tenker du om muligheten for at du også kan ha noen søsken der?

– Det vet jeg ingenting om, men det er klart det ville vært svært spesielt å finne ut det også. Akkurat som det vil være veldig rart om jeg finner igjen moren min. Det kommer til å bli følelsesladet, sier Anja.

Hun legger til at hun kommer til å gå forsiktig fram. Det blir ikke snakk om å trampe inn i livet til den biologiske moren – om det skulle vise seg at hun er der.

– Det er hun som garantert har det mest vanskelig i forhold til dette. Hun ga meg bort til barnehjemmet. Det kan også hende hun har startet et nytt liv med ny mann og flere barn. Derfor vil jeg føle meg fram, være forsiktig og ta nødvendige forholdsregler. Jeg ville ikke tråkke noen på tærne, sier Anja.

Barnehjemmet hun besøker ligger i Kandy. Hun hadde opprinnelig planlagt en vanlig ferietur til Sri Lanka. Så kom hun over barnehjemmet og muligheten til å jobbe frivillig på nettet. Dermed ringte hun ned og snakket med ledelsen der.

– De var kjempeglade for å få besøk av noen som kan tenke seg å jobbe frivillig for dem. Så dette blir vinn-vinn for alle, sier Anja.

Hun holdt selv på å miste livet da hun bodde der som liten. 

– Da jeg kom dit var jeg underernært. Heldigvis tok de hånd om meg, sov med meg mellom seg om nettene og sørget for at jeg overlevde. Det er jeg evig takknemlig for. Det blir på mange måter svært spesielt å reise tilbake dit, sier Anja Leela Hageler. 

Fakta

  • Landskjent gjennom NRK-serien «Anno».
  • Jobber til daglig som politibetjent i Politiets utlendingsenhet.
  • 4. november reiste hun til hjemlandet Sri Lanka for å jobbe frivillig på ett av barnehjemmene hun selv bodde på som liten.
  • Anja er glad i naturen og trener mye med og uten hunden. Løping og svømming er blant hennes store lidenskaper.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no