17. jul
 
Johnny mønstret av egen cruisesuksess
Ble landets største spesialist på cruise. 3. januar solgte de livsverket.

Publisert: 24.jan.2018 17:00
Oppdatert: 25.jan.2018 21:32

Tiden i marinen tente interessen for skipsfart, og førte til 15 år i shippingindustrien. Fra 1987 jobbet Johnny Bråthen med reiseliv og turisme, men han ville starte noe eget med cruise.

– På et cruise i 2006 havnet jeg tilfeldigvis på samme bord som Geir Skaftnes fra Jessheim. Jeg hadde aldri sett ham før, men så viste det seg at han gikk med samme tanker, og i tillegg eide domenet www.cruise.no. Det er jo et helt utrolig sammentreff, men vi slo oss sammen og så startet eventyret, sier Bråthen.

REISEBYRÅ

Reiseindustrien hadde han hatt befatning med siden 1980 da kona Elisabeth startet Winge reisebyrå sammen med Gunnar Stokkebryn. Hun og mannen kjøpte byrået i 1987, i dag Berg Hansen.

– Jeg har aldri angret på at jeg forlot shipping, påpeker han.

Berg Hansen har vært en stor suksess, noe som gjenspeiler seg i omsetningen. Reisebyrået som i dag ligger i Jessheim Panorama, omsetter for nesten 100 millioner kroner.

– Og Cruise.no solgte cruise for 75 millioner kroner i fjor, faktisk økte vi omsetningen med 54 prosent det året.

– Og nå er det slutt?

– Ja. Vi kjøpte ut resten av aksjene for to år siden, har hatt suksess og vokst enormt – men nå var tiden inne for å selge. Imidlertid ville vi ikke selge til reinspikka investorer. Så vi luftet ideen for seks profesjonelle aktører, og endte med Per G. Braathens Braganza. Der blir Cruise.no godt ivaretatt, sier Bråthen.

– Hva med Berg Hansen?

– Reisebyrået består, men daglig drift er overlatt til andre.

EIENDOM

I tillegg til turisme, tenkte Bråthen på eiendom. I 1992 fikk han med seg noen lokale butikkeiere og kjøpte Slakterigården i Storgata, i dag en del av Jessheim Storsenter etter at de solgte til Olav Thon i 1997. Siden har han tatt initiativet til å kjøpe flere eiendommer i sentrum, som Gardermovegen 9. Og Bråthen-familien står bak Jessheim Panorama i Trondheimsvegen 98, 100 og 102, sammen med ØM Fjeld.

– Jeg føler at jeg først og fremst er gründer og igangsetter, og basen min har vært reisebyrået. Jessheim Panorama har blitt et flott prosjekt som er med å løfte byen. Hva som skjer i Gardermovegen er ikke bestemt ennå, sier Bråthen som vil fortsette å snuse etter lokale eiendommer.

– Hva eller skal du ellers fylle dagene med?

– Jeg kommer fortsatt til å ha kontoret mitt her i reisebyrået. Ellers skal jeg bruke mer tid til familie, venner og alle de halvleste bøkene. Men aller først skal jeg puste litt, for de siste ti årene har vært veldig hektiske. Vi er i en beinhard bransje, men har klart oss bra i alle år. Tross alt var det fem reisebyråer på Jessheim en gang. Alle de andre er borte nå, sier han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no