23. jul
TØRT: Morten Tømte, i familiebedriften Tømte gård, viser jorda hvor det dyrkes poteter snart trenger tilførsel av vann om det skal bli en god avling.
 
Håper på regn: Jordbruket tørster
Rekordvarme i flere uker uten nedbør – det er ikke godt for jordbruket. Det kan gi store tap og sviktende avlinger.

Publisert: 30.mai.2018 06:00
Oppdatert: 30.mai.2018 06:25

På familiegården Tømte i Eidsvoll startet de vanningen i går, og ifølge far Morten har de aldri, med unntak av mai i 1989, startet så tidlig noen gang.

FAMILIEBEDRIFT

Familiebedriften har totalt mellom 1600 og 1700 mål, hvor det dyrkes korn og poteter. Det leies jord rundt om i Eidsvoll. Nå er snart alle settepotetene og såkornet i jorda. Men nå må det vannes – og det er rekordtidlig.

– Vi gikk fra full vinter til hetesommer på ei uke. Det har vært en merkelig mai, sier Morten.

Det ble sådd 10. mai – og det er ti dager seinere enn normalt.

– Det krever vanning, noe som vi har tilgang til. Men jeg tenker på dem som ikke har vanningsanlegg. Hvis kornet ikke får vann, slutter det å vokse og det som skal være grunnlag for aks, utvikler seg ikke, forteller bonden.

– Den eldre garden, som har lang erfaring med korn, sier at røttene trekker seg ned og søker fuktighet. Men det er grenser for hvor lenge det kan gå uten nedbør.

POTETER

Potetene krever mye vann – i snitt fire millimeter om dagen.

– Vi starter potetvanningen neste uke. I fjor investerte vi to millioner kroner i vanningsanlegg. Vannet får vi fra Julsrudevja, forteller bonden.

Potetgresset titter allerede opp av bakken på jordet ned mot Vorma. De må pleies med omhu, for de skal opp av bakken 5. august – midt på dagen.

– Klokka 09 dagen etter skal de leveres til SA Hoff og bli til pomme frittes, forteller Morten Tømte.

TIDLIGE JORDBÆR

Per Isingrud på Kløfta har jordbær mange steder på Øvre Romerike, men også i Vestfold. Han er har også blitt overrasket over den rekordvarme maimåneden.

– Varmen påvirker modningen av bæra, som nå er helt avhengig av god vanning. Uten vann, går det galt. Det er årsaken til at jeg ikke driver med bær på Kløfta lenger. Temperaturen får vi ikke gjort noe med. Den fører til at bæra modnes fort, og de blir noe mindre i størrelse. Det beste er en kjølig mai med mye nedbør. Dagens situasjon er unormal, sier jordbærbonden.

I Vestfold har Isingrud også store jordbærområder.

– Der begynner høstingen om et par dager – mellom 1. og 4. juni. Og det er rekordtidlig. I vårt distrikt starter vi rundt 20. juni – også det er rekordtidlig. Jeg kan ikke huske slikt vært i mai siden 1982, sier den erfarne jordbær-bonden.

PROBLEMER MED PLUKKERNE

Rekordvarmen og tidlig modning, fører også til andre problemer.

– Vi har plukkere fra Polen og Asia. I Polen har plukkerne vanlige jobber, de kommer til Norge i ferien sin for å jobbe. Det er på den tiden jordbæra vanligvis er moden. Plukkerne fra Asia har bestilt flybilletter og søkt visum for bestemte datoer ut fra jordbæras modning. Det er en stort jobb å booke om flybillettene og formalitetene rundt oppholdet. Det er kjempeskummelt om jeg ikke får nok folk til å plukke bæra når den er moden, sier Per Isingrud.

LES OGSÅ: Værobservasjoner i tre generasjoner

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
JORDBÆR: Om varmen forsetter, kan Per Isingrud risikere at jordbæra i kurvene blir mindre i størrelse enn normalt. Arkivbilde
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no