18. aug
FORTSATT SKEPTISK. Strømkunde Thor-Even Skjølås på Råholt er fortsatt skeptisk til om den nye strømmåleren til familien viser riktig. Den samme skepsisen har han for grendelagets.
 
Forskningsrapport viser opptil 582 prosent avvik på smarte strømmålere. Nå skal Justervesenet undersøke
RÅHOLT. I en forskningsrapport påvises det nå store avvik på smarte strømmålere.

Publisert: 08.mar.2017 13:18
Oppdatert: 08.mar.2017 14:04

Forskere ved Twente-universitetet i Nederland fant ut at målerne kan lese av inntil 582 prosent feil, skriver DinSide, som først omtalte forskningsrapporten. Fem av de ni strømmålerne som ble testet ga avlesninger som var vesentlig høyere enn det faktiske energiforbruket. To av ni målte 30 prosent lavere enn det korrekte. Det største avviket skjedde i forbindelse med sparepærer og LED-lamper, i kombinasjon med dimmere. Undersøkelsene ble foretatt over en periode på seks måneder, og hver enkelt måler ble testet i minst én uke. Forskerne konkluderte med at strømmålerne fungerer dårlig sammen med moderne og energieffektivt elektrisk utstyr, ifølge DinSide. Justervesenet varsler nå at de vil kontrollere de smarte strømmålerne som settes ut i Norge.

– Jeg kan opplyse om at vi i år har egne planer om å gjøre undersøkelse og tester på de nye AMS-målerne som settes ut i Norge. Resultatet vil vi offentliggjøre, sier senioringeniør Hossein Piltan til DinSide. Det er nå gått noen uker siden Thor-Even Skjølås på Råholt slo alarm om familiens og grendelagets strømregninger etter at de fikk montert nye strømmålere. Fortsatt ringes han ned av strømkunder med liknende erfaringer. I kjølvannet av EUBs reportasje på familien og grendelaget, tilbudte Hafslund ham kontroll av den nye måleren. Dette har han foreløpig ikke tatt stilling til.

Elektroingeniøren kontrollerte den nye strømmåleren: Fant ingen feil

 prosent økning i forbruk

– Jeg ønsker i så fall en helt uavhengig kontroll, sier Skjølås.

– Hvordan har strømforbruket vært de siste ukene?

– Jeg stusser fortsatt, til tross for at noen få har testet riktig nå. Grendelaget brukte 15 prosent mer strøm i februar 2017 kontra 2016. Jeg brukte nøyaktig like mye som i fjor i februar, men fyrte med ved de ti første dagene i februar, og februar i fjor var kaldere enn i år, sier han.

– Grendelagets forbruk har heller ikke økt?

– Lyset slukker tidlig og slår seg på ganske sent. Så burde vært lavere, spesielt siden sensoren ennå ikke har vært under snø, poengterer Skjølås.

Strømsjokk for flere med ny strømmåler: Familie måtte ta grep for å redusere strømregningen

– Målere med annen teknologi

Hafslund, Norges største strøm- og nettleverandør, har også fått med seg resultatene i den nederlandske forskningsrapporten. Kommunikasjonsdirektør Truls Jemtland sier til DinSide at Hafslund benytter målere med en annen teknologi enn de som er undersøkt ved det nederlandske universitetet.

– Det er et omfattende sertifiseringsregime for strømmålere innenfor EU og Norge. Måleren Hafslund Nett har valgt er sertifisert innenfor EU og godkjent av Justervesenet. Alle målere i Europa er omfattet av MID-direktivet som er grunnlaget for Justervesenets forskrift om målere, skriver Jemtland. Det er NVE som har pålagt strømselskapene å innføre de nye strømmålerne.

– Det er ingen grunn for å hevde at de nye målerne systematisk viser feil verdier, den ene eller andre retningen. Feilmålinger kan selvsagt skje, men dette fanges opp gjennom de periodiske kontrollene som gjøres eller ved at kundene melder fra til nettselskapet, skriver seniorrådgiver Arne Venjum i NVE i en e-post til EUB.

SIER BESTEMT NEI: Har reservert seg mot ny smart strømmåler

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no